BG i PR od sutra o telekomunikacijama, IBM, lekovima i osiguranju. Razgovori o ZSO 26. maja

Srpski i kosovski zvaničnici će od sutra, pa do 21. maja, u Briselu razgovarati o telekomunikacijama, integrisanom upravljanju administrativnih prelaza (IBM), medicinskim proizvodima i osiguranju vozila, saopšteno je iz kosovske vlade. Razgovori o medicinskim proizvodima najavljeni su u susret roku – 1. jun, za apoteke na Severu Kosova, nakon kojeg ove apoteke neće moći bez kosovske licence da uvoze lekove, kao ni lekove srpskih proizvođača. A razgovori o Zajednici srpskih opština u Briselu održavaju se 26. maja, nakon što je, prema srpskim izvorima koje je Priština potom i demantovala, iste – 12. maja Priština i otkazala.

Apoteke na Severu nastavljaju da se snabdevaju lekovima i posle 1. juna

Snabdevanje lekovima biće jedna od tema razgovora u Briselu tekuće nedelje, u okviru razgovora o integrisanom upravljanju prelazima, potvrđeno je za KoSSev iz Kancelarije za KiM:

"Naša strana u pogledu licenciranja ispunila je sve što je dogovoreno i od nas traženo, dok Priština nije odgovorila na zahteve EU, tako da se o uvođenju bilo kakvog licenciranja lekova u takvoj trenutnoj situaciji od 1. juna ne može govoriti," navodi se u pisanom odgovoru iz ove Kancelarije i dodaje da je 31. maj bio rok da se to pitanje reši, da je Priština "dobila kompletne liste lekova" registrovanih u Srbiji još u januaru, kako je i zahteva, ali da do sada nije odgovorila "ni na koji način".

"Ovaj rok može ostati na snazi samo ako se u Briselu ove nedelje reše sva pitanja u vezi sa ovom temom na obostrano prihvatljiv način," naglašavaju iz Kancelarije, dodajući da će se privatne apoteke i posle 1. juna snabdevati kao i do sada, a lekove će pratiti "adekvatna statusno neutralna dokumentacija‎", kao što je to slučaj sa robom koja podleže veterinarskoj i fitosanitarnoj kontroli.

Iz Kancelarije smatraju da je sistemsko rešenje ono što Beograd predlaže – da se dogovori nesmetano funkcionisanje svih zdravstvenih ustanova koje finansira Srbija‎ i da one dobiju poseban status, kako bi se izbegle komplikovane procedure I omogućilo njihovo permanentno snabdevanje.

Ministarka za dijalog Vlade Republike Kosovo, Edita Tahiri, danas putuje u Brisel, gde će predvoditi kosovsku delegaciju na sastanacima o pitanjima telekomunikacija, IBM-a, medicinskih proizvoda i osiguranju vozila na granici. Trilateralni sastanci će biti održani od 19. do 21. maja 2015," navodi se u saopštenju kosovske vlade. 

Kosovska ministarka za dijalog je ranije najavila da će razgovori o ovim temama početi od danas, kao i da očekuje da će u junu biti potpisan sporazum o osiguranju vozila.

Sutrašnjim razgovorima trebalo je da prethode i razgovori o Zajednici srpskih opština, koji su bili zakazani za 12. maj, koje je, prema rečima direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marka Đurića, otkazala Priština.

KoSSev, međutim, saznaje od izvora bliskom pregovaračkom timu u Beogradu da je iz Evropske unije potvrđeno da će se sastanak o Zajednici srpskih opština ipak održati u novom roku – 26. maja. Isti izvor naveo je i da se do sada nije održao nijedan sastanak o uklanjanju Parka mira, a što je kosovska strana više puta do sada najavljivala.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.