Berlinski „Tageszeitung“ hvali ministra Arbena Vitiu: Transparentan, otvoren, inkluzivan

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Nemački list „Tageszeitung“ opisao je Arbena Vitinu kao najpopularnijeg političara na Kosovu.

Kao ministar u Vladi Kosova, dr Arben Vitia pokušava da spreči širenje koronavirusa na Kosovu, piše „Tageszeitung“. Prema navodima lista, to nije lak posao u siromašnoj zemlji, gde je kao rezultat rata – stanje zdravstvenog sistema loše.

Vitia čak pokušava i da prevaziđe etničke sukobe između Srba i Albanaca tokom pandemije.

Zapravo, piše „Tageszeitung“, vladi premijera Aljbina Kurtija izglasano je nepoverenje pre nekoliko dana nakon izlaska LDK iz koalicije, ali Vitia može da nastavi da radi kao član kabineta u ostavci.

List naglašava da je Vitia od samog početka izdao naredbu o ograničavanju kretanja građana, što je bilo gotovo traumatično za stanovnike Prištine, s obzirom na to da se gradom mogu kretati samo 90 minuta.

Ono što razlikuje ministra zdravlja jeste „transparentna politika informisanja“.

„Ljudi nisu navikli na to, jer su prošle vlade držale sukobe nerešenim, skrivajući ih (informacije). Poznajući stanje zdravstvenog sistema, vlada želi da postupa odlučno, ali na transparentan način“, napisao je Tageszeitung.

Možda je ova politika, kako ovaj list pretpostavlja, uticala na to da situacija sa koronavirusom na Kosovu ne bude toliko dramatična. Ono što je postigla vlada Vitie i Aljbina Kurtija jeste to da se srpska i druge manjine uključe u ukupnu strategiju – u zemlji u kojoj su Albanci većina.

Kurti i Vitia su od početka rekli da će se prema svim građanima odnositi podjednako. Kurti, koji je optužen da je nacionalista (levičar), rekao je da Srbi imaju ista prava kao i ostali građani.

„Srbija je verovatno verovala da vlada Samoopredeljenja neće testirati Srbe sa Kosova. Ali Srbija je bila iznenađena kada je videla da ne delimo građane prema etničkoj pripadnosti“, izjavio je nedavno Kurti.

Činjenica da je Kurtijeva vlada uspela da ispravi odnos između Albanaca i Srba na Kosovu, gotovo je nepodnošljiva za predstavnike prethodne vlade.

Srbi sa Kosova pohvaljuju rad Kurtija i njegovog ministra zdravlja. Veliki deo albanskog naroda na Kosovu takođe podržava ovu politiku. Posmatrači civilnog društva procenjuju da bi Kurti mogao da dobije još veću podršku na novim izborima.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.