Beograd i Priština dogovorili izgradnju trajnih carinskih objekata

Portparolka EU za spoljnu politiku i bezbednost, Maja Kocijančič, saopštila je da je danas u Briselu u okviru nastavka tehničkog dijaloga Beograda i Prištine, postignut nacrt sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, ocenivši da je to "pozitivan korak napred". U šturom pisanom saopštenju iz EU nisu međutim, do sada navedeni detalji sporazuma, sastanka, ili sutrašnjim sastancima u Briselu koji se očekuju, a ni srpska strana do sada nije zvanično saopštila detalje sastanka, ni sporazuma. Sa druge strane, prištinski zvaničnici saopštavaju da je danas postignut dogovor o izgradnji trajnih carinskih objekata, uključujući i detalje u vezi sa sastavom prištinske delegacije.
 
Šefica kosovskog pregovaračkog tima, Edita Tahiri, izjavila je nakon sastanka da je tokom tehičkog dijaloga u Briselu potpisan sporazum o izgradnji stalnih carinskim objekata na prelazima na administrativnoj liniji između Srbije i Kosova, nazvavši ih trajnim carinskim objektima dve države..
 
Kosovski mediji prenose da je Tahiri naglasila veliku važnost ovog procesa, kojim se, po njenim rečima, zaokružava puna implementacija Sporazuma i Tehničkog protokola o integrisanom upravljanju carinama, te će praktično, "obe države" sarađivati u polju integrisanog upravljanja pod najvišim standardima EU.
 
"Bilo je potrebno skoro godinu dana da se dogovorimo o planovima za izgradnju ovih objekata," rekla je Tahiri, dodavši da on predstavlja doprinos svih strana u obezbeđivanju slobodnog protoka ljudi i roba, uvećavajući "kvalitet i bezbednost kontrole na carini, i ispunjavanje uslova za liberalizaciju viza za građane Kosova."
 
Sastav kosovske delagacije
 
Kosovsku delegaciju, na čelu sa Editom Tahiri, činili su: predstavnik kosovskog MUP-a, Fisnik Redžepi, iz kabineta kosovskog premijera – Dren Zeka i Ćemajilj Marmulakaj, predstavnik kosovske policije – Šaban Guda, predstavnik kosovske carine – Bekim Mehmetaj, izvršni direktor Agencije za hranu i veterinu – Valjdet Đinovci, izvršni direktor agencije za katastar – Murat Meha i predstavnik ambasade Kosova u Briselu – Ljabinot Hodža. 

Takođe je ponovila da je "Vlada Republike Kosovo u potpunosti posvećena implementaciji briselskih dogovora i procesu normalizacije međudržavnih odnosa sa susednom državom, Srbijom, i svom napretku u dobrosusedskoj politici na svom putu u evropske integracije."

 
Beogradska delegacija, na čijem je čelu bio oficir za vezu u Prištini, Dejan Pavićević, međutim, nije se danas obraćala medijima, javio je TANJUG. Prema istoj agenciji, večeras će u Brisel doputovati i šef kancelarije za KiM pri Vladi Srbije, Marko Đurić, a sutra se obe delegacije odvojeno sastaju sa posrednicima iz EU i neće imati direktne kontakte.
 


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.