Imam Šefćet Krasnići – kosovski intelektualac i radikalni islamista?

Imam Šefćet Krasnići koji je danas uhapšen zbog sumnje da je počenio krivično delo "izazivanje mržnje, razdora, ili netrpeljivosti na nacionalnoj, rasnoj, verskoj, ili etničkoj osnovi", nakon ispitivanja je i pušten, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova, bez navođenja imena imama. Šefćet Krasnići je u kosovskom društvu viđen kao javna ličnost, intelektualac, sa kojim su se sastajali kosovski zvaničnici, ali i kao neko o kome se često govorilo kao o promoteru islamskog ekstremizma. Gradonačelnik Južne Mitrovice, Agim Bahtiri, gradonačelnica Đakovice, Mimoza Kusari, koji su članovi partije Bedžeta Pacolija, a sa kojim je ovaj imam blizak prijatelj, samo su neki od kosovskih zvaničnika sa kojima se ovaj imam sastajao.  
 
Imam Velike džamije Islamske zajednice Kosova u Prištini i predavač na Fakultetu islamskih studija, Šefćet Krasnići, "prihvaćen je kao javna ličnost, čak i kao intelektualac, kojeg su na taj način posmatrali svi – od političara do umetnika," piše kosovski portal "Gazeta Express". 
 
"Poplave božja kazna za Srbiju"
 
Šefćet Krasnići je srpskoj javnosti poznatiji po izjavi listu "Preševa Jone" da su poplave "božja kazna" za Srbiju.
 
"Ovo što se događa u Srbiji je božja kazna za sve ono crno što su radili na Kosovu, za sve one zločine i masakre, silovanja, ubijanja i nestale, za etničko ćišćenje i nepravdu prema albanskom narodu. NATO je uspeo da zaustavi Srbiju, ali je nisu osudili za sve zločine i za genocid nad nedužnim stanovništvom na Kosovu. Žao mi je dece koja su rođena posle 1999. godine, jer su najmanje kriva," rekao je tada Krasnići. 

On se često sastajao, kako sa političarima, tako i sa članovima kosovske akademske zajednice, piscima i umetnicima. Jednu od svojih knjiga Krasnići je poklonio i portparolu kosovske policije, Bakiju Keljaniju. Imam se sastajao i sa kosovskim akademikom, koji je blizak Tačijevoj PDK, Redžepom Ćosajom, kada su i razmenili poklone i knjige, te sa albanskim akademikom, Nedžatom Dacijem, koji je bio i član nekadašnje Rugovine stranke, LDK. 

 
Promocijama Krasnićijevih knjiga, prisustvovao je i poglavar Islamske zajednice Kosova, Naim Trnava, profesor prištinskog fakulteta i stručnjak za globalizaciju, Fadilj Maljoku, akademik i nekadašnji predsednik kosovske skupštine, Nedžat Daci, kao i pisac, Aljbatros Redžaj, dok su njegove promocije propratili i gotovi svi kosovski mediji. 
 
Krasnići je bio prisutan u većini medija, pisao je i objavljivao sadržaje na Internetu, pod nazivom "Tema nedelje", dok je istvoremeno držao predavanja putem lokalne televizije i radija koji je nekada bio u vlasništvu UČK-a, a danas u privatnom vlasništvu Ahmeta Ćirićija iz Lipljana. Ovaj imam je redovno pisao i za kosovski list "Epoka e re". 
 
Međutim, kosovski portal "Gazeta Express" podsetio je danas da je on redovno izveštavao o Krasnićijevim ekstremističkim pristupima u predavanjima, te da je i sam, Krasnići, u nekoliko intervjua datim za ovaj portal,  izjavio da je prijatelj sa nekoliko arapskih šeika koji ga finansiraju, takođe, priznavši da sakuplja donacije kada je u inostranstvu, bez da pruži dokaze o tome na koji način donacije stižu na Kosovo i na koji način se troše. 
 

Pročitajte još: 

Danas uhapšeni prištinski imam Šefćet Krasnići pušten

Ovaj portal podseća i da je izveštavao o slučaju kada je u Krasnićijevom automobilu pronađen arsenal oružja, te da kosovsko tužilaštvo nikada nije procesuiralo ovaj slučaj. 

 
U nastavku pogledajte fotografije Krasnićija sa kosovskim političarima, akadamicima, piscima, kao i fotografije sa promocije njegovih knjiga: 


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.