Srpski pregovarački tim demantuje Prištinu da će se podići trajni carinski objekti


KoSSev – Delegacija Beograda na čelu sa šefom Kancelarije za KiM Markom Đurićem u Briselu razgovara sa predstavnicima Evropske unije o poglavlju 35 o pridruživanju koje je vezano za Kosovo.

Agencija Tanjug je juče oko 18 časova objavila vest u kojoj je prenela saopštenje portparolke EU za spoljnu politiku i bezbednost, Maje Kocijančič, da su Beograd i Priština postigli nacrt sporazuma o integrisanom upravljanju na prelazima, kao i izjavu Edite Tahiri – da su Beograd i Priština postigli sporazum o izgradnji stalnih objekata na prelazima na administrativnoj liniji između Sbije i Kosova, navodeći da se srpska delegacije nije obraćala medijima. I kosovska vlada potvrdila je postizanje sporazuma o podizanju trajnih objekata. Potom, juče oko 22 časa objavljena je vest sledeće sadržine: 


TANJUG – Oficir za vezu vlade Srbije u Prištini, Dejan Pavićević, izjavio je u Briselu da će administrativni prelazi ka Kosovu ostati isti kao do sada – bez rampi, zastava, državnih obeležja, ili izmene postojećeg režima prelazaka.
 
“Tvrdnje prištinske strane da će se graditi nekakvi granični prelazi jednostavno nisu tačne,” rekao je Pavićević novinarima u Briselu nakon runde tehničkog dijaloga o integrisanoj kontroli na administrativnoj liniji pod pokroviteljstvom EU.
 
On je objasnio da dogovor koji je juče postignut sa prištinskom delegacijom uključuje povećan broj saobraćajnih traka i kućica, ali ne i izgradnju stalnih objekata na šest prelaza prema Kosovu.
 

Pročitajte još: 

“Oni su predlagali nekakve bedeme i rampe na tim prelazima, ali to nije prošlo,” istakao je Pavićević i dodao da su danas samo parafirani planovi za uređenje prelaza.

 
Šefica prištinske delegacije, Edita Tahiri, izjavila je da je potpisan sporazum o izgradnji permanentnih objekata za graničnu kontrolu na šest punktova prema Kosovu, ali Pavićević tvrdi da se radi o manipulaciji.
 
“Administrativna linija će se kao i do sada prelaziti sa ličnom kartom, a sve što se menja je što će ljudima odsad biti lakše da priđu i prođu kroz kontrolni punkt,” rekao je on.
 
Pavićević je istakao da će projekat voditi agencija Ujedinjenih nacija za projektno planiranje (UNOPS), čime se UN vraća u proceš dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.
 
On se posebno zahvalio članovima beogradskog pregovaračkog tima u koji su bili uključeni ljudi iz više nadležnih ministarstava i agencija.
 
Beogradska delegacija, kojoj se pridružio i šef kancelarije za KiM, Marko Đurić, ostaje u Briselu i danas, gde će sa predstavnicima EU razgovarati o poglavlju 35 pregovora o pridruživanju, koje je vezano za Kosovo.
 
Portparolka EU za spoljnu politiku i bezbednost, Maja Kocijančič, saopštila je da je u Briselu u okviru dijaloga Beograda i Prištine nastavljen tehnicki rad na primeni sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima i da su se dve strane dogovorile o izgledu prelaza. 


05/09/2015 RTS – U Briselu danas o poglavlju 35
 
Delegacija Beograda na čelu sa šefom Kancelarije za KiM Markom Đurićem u Briselu razgovara sa predstavnicima Evropske unije o poglavlju 35 o pridruživanju koje je vezano za Kosovo.
 
Direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović kaže da će se delegacija Beograda iz Brisela vratiti sa dogovorom o tome kako će se poglavlje 35 otvarati.
 
Gostujući u Dnevniku RTS-a, Mihajlović je rekao da je interes Srbije je da razgovori u Briselu proteknu u normalnoj atmosferi, i da se poglavlje 35 što pre otvori, ali i zatvori.
 
"Srbija će danas sa predstavnicima EU dogovoriti detalje o tome na koji način će se razgovarati, to je jedan ozbiljan tehnički sastanak koji može da doprinese da se poglavlje 35 što pre otvori i zatvori", naveo je Mihajlović.
 
Istakao je i da Srbija neće potpisati nikakv međudržavni sporazum sa Prištinom, već samo sporazume koji će olakšati život građana na Kosovu.
 
"Srbija će morati da potpiše sporazume o energetici, telekomunikacijama, sve one sporazume koji će olakšati život građana na Ksometu. Nikakav međudržavni sporazum neće biti potpisan, to je spin koji treba da podigne rejting Hašimu Tačiju", rekao je Mihajlović.
 
Upitan od kolikog je značaja za građane da li će punktovi na administrativnim prelazima biti montažni ili od čvrstkog materijala, Mihajlović je odgovorio da je to opet "političko bojenje Prištine".
 
U Briselu je juče postignut dogovor o povećanju broja integrisanih administrativnih prelaza sa Kosovom, odnosno kako će izgledati punktovi na prelazima.
 


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.