Belojević: Maske će uticati na suzbijanje epidemije, meru trebalo doneti ranije

Foto: N1

Profesor medicinskog fakulteta Goran Belojević izjavio je u emisiji Studio N1 Live da će „nošenje maski u svakom slučaju uticati na suzbijanje epidemije“, kao i da je meru obaveznog nošenja trebalo doneti ranije. „Kad smo udaljeni od ljudi, onda dišemo na nos, jer nam je potreban kiseonik. Kada se prilazi ljudima, stavlja se maska na nos i usta. Na taj način će se smanjiti verovatnoća da će velika količina virusa ući u organizam“, kaže on.

Belojević smatra da je dobro da je donesena odluka o obaveznom nošenju maski, kao i da je trebalo da bude donesena ranije.

„Jer je to mera kojom se utiče na dve karike epidemiološkog lanca, to su put prenosa i ulazna vrata. Zato je to dobro, u svakom slučaju će uticati na suzbijanje epidemije“, kaže Belojević.

Objasnio je da, kada ste udaljeni od ljudi, maska treba da se nosi na licu, odnosno na ustima i da se diše na nos.

„Kad smo udaljeni od ljudi, onda dišemo na nos, jer nam je potreban kiseonik. Kada se prilazi ljudima, stavlja se maska na nos i usta. Na taj način će se smanjiti verovatnoća da će velika količina virusa ući u organizam. Jedna količina će ući, ali ne toliko kao da nemamo zaštitu. U svakom slučaju, značajno se smanjuje količina virusa, odnosno virusnih partikula koje ulaze na nos i usta kada se stavi maska na nos i usta, to je osnovna logika, procenti nisu toliko važni“, kaže on.

Govoreći o pamučnim maskama i njihovom održavanju, kaže da pamuk može da trpi visoku temperaturu.

„Može se iskuvavati, naravno, nije problem nikakav, može se i opeglati. To je platno koje trpi visoke temperature, to je dobro, temperatura je najefikasniji uništivač virusa“, kaže Belojević.

Naglasio je da „nije cilj da se napravi sterilna sredina oko nas“.

„Mi nismo sada u hirurškoj sali, u sali hirurg ne sme nikako da pipa masku. Međutim, ponavljam, nije cilj da se napravi sterilna sredina oko nas, na maski se sigurno nalaze bakterije, pa i virusi, to nije problem, ona donosi sprečavanje divljeg zaražavanja“, kaže on.

Komentarišući ljude koji tvrde da maska ne štiti od virusa, rekao je da „postoje i ljudi koji govore da kondom ničemu ne služi i da ne štiti od HIV-a“.

Govoreći o vakcini, rekao je da je nekoliko puta izrazio skepsu da će ikad vakcina koja je efikasna, bezbedna i isplativa biti nađena protiv kovida.

„Iz razloga što pripadam grupi naučnika koja veruje da je virus proizvod ljudskog uma, u manjini sam, većina naučnika smatra da će vakcina biti nađena“, rekao je on.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.