Begaj: Situacija na Kosovu da se reši primenom Briselskih sporazuma i Ohridskog

bajram begaj
FOTO: Albanian Post

Izvor: RTK (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran; sinoćno izdanje)

Predsednik Albanije Bajram Begaj ponovo je ponovio da je pitanje Kosova prioritet za albansku državu na međunarodnim susretima.

Begaj je zatražio da se situacija na Kosovu reši poštovanjem briselskih sporazuma i primenom aneksa Ohridskog sporazuma.

Begaj je za „RTK” izjavio da je za albansku državu Kosovo uvek prioritet. Ove izjave je dao tokom boravka u Njujorku, nakon učešća na Generalnoj skupštini UN.

„Kosovo ne može da izostane ni na jednom međunarodnom skupu. Za mene je to prioritet prioriteta. Naravno, neću da dupliram lidere Kosova, ali radim svoj posao kao predsednik Republike Albanije i imam odgovornost za Albance gde god žive i rade. Sastanci su, pored Generalne skupštine UN, bili fokusirani i na pitanje Kosova“, rekao je Begaj.

Begaj je najavio i da je na sastancima koje je imao u Generalnoj skupštini Ujedinjenih Nacija razgovarano i o situaciji na Kosovu. On je rekao da je jedini izlaz iz nesuglasica dijalog i da se primenom postignutih dogovora sadašnja situacija popravlja.

„Razgovarali smo da treba rešiti situaciju na Kosovu. To treba rešiti tako što će se više fokusirati na sprovođenje Briselskog sporazuma i onih aneksa dogovorenih u Ohridu. Jedini izlaz iz ove čeljusti sporova je dijalog i kompromis…“, rekao je.

Predsednik Bajram Begaj je dalje dodao da Albanija i Kosovo treba da udruže snage da rade na novim priznanjima, da se Kosovo pridruži međunarodnim organizacijama, jer je to, prema njegovim rečima, pitanje pobede građana Kosova.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.