U Leposaviću izložba, a u Z.Potoku bazar povodom Svetskog dana osoba sa Daunovim sindromom

FOTO: SO Zubin Potok

Danas se obeležava Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom. Ovim povodom, učenici Osnovne škole „Jovan Cvijić“ u Zubinom Potoku, organizovali su bazar posvećen svojim drugarima koji boluju od ove bolesti, a kako bi im ulepšali dan.

Družeći se sa njima svakog dana, ne samo danas, oni pokazuju solidarnost, podršku, ljubav i prijateljstvo prema deci koja su isto kao svi ostali podjednako vredni i bitni ovom društvu, saopšteno je iz SO Zubin Potok.

Na bazaru su bile izložene razne rukotvorine, među kojima su korpice, dekorativne čaše, cveće i ukrasi od različitog materijala.

Današnjem druženju pridružili su se i članovi Udruženja roditelja dece sa posebnim potrebama „Podrži me“ , gradonačelnik Srđan Vulović i članica Privremenog organa opštine Zubin Potok, Mirjana Vučetić, navedeno je u objavi opštine na Fejsbuku.

Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom obeležen je i u Leposaviću gde je održana izložba dečjih radova nastalih na kreativnim radionicama.

Daunov sindrom je genetski poremećaj koji je dobio ime po doktoru Džon Lengdonu Daunu, koji ga je kao posebno stanje otkrio 1866. godine.

Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom ustanovljen je 2006. godine, a 21. mart simbolično je izabran za taj dan jer je u osnovi te bolesti prisutnost 3 hromozoma umesto 2 hromozoma, na 21 hromozomskom paru.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.