Kosovski zvaničnici ponovo traže priznanje od Grčke, ovog puta Konjufca

FOTO: Preuzeto za Koha

Za evropsku i evroatlansku integraciju Kosova, važno da Grčka prizna kosovsku nezavisnost, poručio je danas predsednik kosovske Skupštine, na oproštajnom sastanku sa Krisulom Aliferi (Chryssoula Aliferi), odlazećom šeficom grčke kancelarije u Prištini.

Konjufca se Aliferi zahvalio na ulozi tokom mandata na čelu grčke kancelarije, na unapređenju bilateralne saradnje u projektima i oblastima od zajedničkog interesa, prenose prištinski mediji pozivajući se na saopštenje kosovske skupštine.

Istovremeno, sagovornici su danas izrazili spremnost za produbljivanje saradnje i jačanje odnosa Kosova i Grčke.

Prema izveštajima iz kosovskih medija, međutim, nije navedeno šta je grčka zvaničnica govorila tokom sastanka sa Konjufcom.

Kosovski zvaničnici kontinuirano, već godinama traže priznanje nezavisnosti od Grčke.

Međutim, sa izbijanjem rata u Ukrajini, kosovski zvaničnici krenuli su intenzivnije u kampanju za nova priznanja, kao i za članstvo Kosova u NATO, Evropsku Uniju i u druge veće međunarodne organizacije.

Poseban naglasak u kampanji stavljen je upravo na Grčku, kao jednu od pet članica EU, koje Kosovo nisu priznale, a što je uslov za integraciju u EU.

Prištinski zvaničnici takođe, od početka ruske invazije na Ukrajinu, svakodnevno upoređuju situaciju u kojoj se danas nalazi Ukrajina, sa položajem Albanaca na Kosovu za vreme režima Slobodana Miloševića, ali i prave i paralelu između Vučića i Putina i učestalo ponavljaju da je Sbija pretnja Kosovu.

O ratu u Ukrajini, ali i o dešavanjima na Zapadnom Balkanu od njegovog izbijanja, čitajte na našoj tematskoj stranici: Rat u UkrajiniPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.