Vučić odgovara Klarku: Nismo ničiji pioni, ni ruski, a ni američki, služimo svom narodu

Vučić odgovara Klarku: Nismo ničiji pioni, ni ruski, a ni američki…

Srbija neće služiti nikome i nijednoj velikoj sili, jer svako ko prati šta radi Srbija jasno mu je da mi nismo ni ruski, ni američki pioni, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarišući izjave penzionisanog američkog generala Veslija Klarka. On je kazao da se u Srbiji oseća „ruska ruka“ i da će Vučić uraditi šta Vladimir Putin traži kada pritisak bude bio dovoljno jak.

Predsednik Srbije je juče posle obilaska rekonstrusanog puta Studenica – Rudno novinarima kazao da je Vesli Klark ostavio svoj neizbrisiv trag na Balkanu. Nažaost, u vidu ubijanja srpskog naroda i dece.

Vučić tvrdi da mu „nije ideja pravljenje velike Srbije“. Ujedno kaže da mu je „drago što oni uživaju u napadima na Srbiju“:

„To znači da smo osnažili i ojačali i da pri tome moraju da se služe neistinama, i to je dodatni dokaz da su prilično nemoćni u svojoj mržnji i lošem odnosu prema našoj zemlji“.

Srpskom predsedniku je interesantno što je Klark kazao „da smo mi agenti ili pioni Rusije na Balkanu“.

„Moja poruka Klarku je – svako ko prati šta radi Srbija jasno mu je da nismo ničiji pioni. Kako nismo ruski, tako nismo ni američki pioni. I nikada nećemo biti, niti bilo čiji drugi. Ovde živi slobodarski narod koji je uvek poštovao, cenio i ginuo za slobodu. Jer je znao da nema preču stvari od slobode. Bilo bi dobro da je tu lekciju 1999. godine savladao. Nažalost nekima prođe ceo život a te lekcije ne mogu da nauče”, istakao je Vučić.

Podcrtava da – „Srbija neće da služi nikome i ni jednoj velikoj sili“.

„Srbija će samo da služi svom narodu“, kazao je.

„Kako je to kada Rusija upadne u Ukrajinu agresija, a kada vi upadnete na teritoriju Srbije spasavanje?“

Srpski predsednik je ujedno prokomentarisao navode američkog predsednika, Džozefa Bajdena, koji je, kako su preneli mediji, tokom Samita NATO-a u Vašingtonu kazao – da je Alijansa intervenisala 1999. godine kako bi „zaustavila etničko čišćenje“:

„On je čovek rekao ono što je zvanična interpretacija svih zapadnih sila koje su učestvovale u agresiji na Saveznu Republiku Jugoslaviju“, kaže Vučić.

Priznaje da nije čvek koji bi po tom pitanju „tim velikanima mogao da držim lekcije“. On, međutim ima jedno pitanje „koje je više oblik društvene svesti, moral“.

„A dobro, ako ste tada sprečavali etničko čišćenje, iživljavajući se nad jednoj maloj zemlji, malom narodu, vas 19 moćnih i jakih, kako isto tako vam ne pada na pamet da se iživljavate i da odmah napadnete Rusiju kada je ušla na teritoriju suverene, međunarodno priznate Ukrajine? Pa da ih uništite i sprečite osvajanje teritorije i sve to što njima govorite? Ili ste tu malo zaboravili na moral, pa se setili da je to malo teže, pa onda ne važi moral i sve drugo što pričamo. I kako to kada Rusija upadne u Ukrajinu kažete da je agresija, a kada vi upadnete na teritoriju Srbije, onda to nije agresija, nego spasavanje – čega, koga?“, upitao je Vučić.

Međutim, kaže da su to „istorijska pitanja“, a da su Srbiji potrebni dobri odnosi sa svima.

„Gradićemo ih sa Amerikancima i sa Rusima, osim što ih molim da jednu malu lekciju o Srbima i Srbije nauče – da slobodu volimo više od svega i da ne želimo da budemo ponizni i da se dodvoravamo bilo kome“, kazao je Vučić.

Šta je rekao Klark

Klark je u zajedničkom intervjuu sa Aljbinom Kurtijem za CNN rekao da je najbolje odvraćanje Rusije uvođenje Ukrajine u NATO, dodajući da će se u suprotnom “nevolja” iz Ukrajine preliti na Balkan.

Penzionisani američki general je kazao da se “ruska ruka oseća na Balkanu, a to je Srbija”.

„Predsednik Vučić je pametan. Pokušava da izgleda kao da igra na obe strane, ali kada stigne pritisak, uradiće ono što Putin želi da uradi. A ono što on želi od Putina je naravno ovlašćenje da upotrebi trupe na Kosovu, barem na polovini severnog Kosova, a možda i više, i u isto vreme, žele da razbiju Bosnu i uzmu Republiku Srpsku nazad i ponovo naprave Veliku Srbiju. I sve je to etničko čišćenje na Balkanu“, kazao je Klark.

Vraćajući se na problem Ukrajine, Klark je rekao da se „ona mora spasiti“ kao što je to učinjeno sa Kosovom.

Priznajući da je u slučaju bombardovanja SRJ bilo sumnji i unutrašnjih borbi, Klark je ocenio da se ipak radilo o uspehu.

Učesnici intervjua, uključujući voditeljku Kristijan Amanpur za 15 minuta su pet puta izgovorili reč „genocid“ ili „genocidni projekat“ Srbije na Kosovu.

Vesli Klark: Da uvedemo Ukrajinu u NATO, što pre, to boljePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.