Bajden obećava: Radiću na sporazumu koji će očuvati teritoriju Kosova i dovesti do uzajamnog priznanja

Ukoliko Džo Bajden bude postao novi predsednik SAD – „preokrenuće neuravnotežen pristup Trampove administracije prema Kosovu i Srbiji i ponovo uspostavi pošten i pravičan odnos. Ohrabriće EU da odobri viznu liberalizaciju Kosovu; radiće na postizanju trajnog rešenja u dijalogu kojim će se poštovati teritorijalni integritet Kosova i koje će dovesti do punog uzajamnog priznanja“.

Zamenik predsednika i kandidat za novog predsednika ispred demokrata, Džo Bajden (Joe Biden) objavio je svoju viziju odnosa Amerike sa Kosovom i Albanijom uz predizborna obećanja Albancima, ukoliko bude izabran za novog predsednika.

Taj dokument je na Tviteru objavio urednik Koha Ditore, Agron Bajrami. Kroz dva  nadnaslova saopšteno je šta je Bajden, koji sebe naziva dugogodišnjim prijateljem Albanaca i albansko-američke zajednice već učinio za Kosovo i Albaniju, kao i šta planira da uradi.

„Kao senator, Džo Bajden je bio istaknuti glas u Kongresu protiv Miloševićeve agresije. Branio je interese Kosova dok je svet bio fokusiran na drugu stranu“, navodi se u dokumentu, koji je objavio urednik Kohe.

Džo Bajden je, poručuju, predstavio rezoluciju 1999. godine kojom je dozvoljeno Predsednici Klinton da sprovede vojnu vazdušnu operaciju i bombardovanje protiv Jugoslavije.

„Mobilizovao je podršku vazdušnoj kampanji NATO-a i humanitarni odgovor na masovno etničko čišćenje Kosova od strane Miloševića“, dodaje se.

Kaže da je podržao nezavisnost Kosova za koju ujedno tvrdi da je nepovratna i u skladu sa zakonom.

Bajden je, dodaje se, „tražio pravdu za ratne zločine, pun izveštaj o nestalim osobama“, te u više navrata „uticao“ na predsedniksa Srbije, Aleksandra Vučića, povodom razrešenja slučaja ubistva braće Bitići.

Podsetio je da je Kosovo posetio u dva navrata u svojstvu zamenika predsednika.

Nakon što je izlistao ono što je, po njemu, dovelo do „dugogodišnjeg prijateljstva“ sa Albanijom i Kosovom, u nastavku je predočio šta tek planira da uradi.

„Kao predsednik on (Bajden) će nastaviti da pruža podršku sigurnosti Albanaca, demokratiji i ekonomskom razvoju regiona“, navodi se u dokumentu, uz naznaku da ovaj predsednički kandidat razume ulogu koju je odigrao NATO, kao i „pretnju za region koju predstavlja Rusija“.

Bajden će da „preokrene neuravnotežen pristup Trampove administracije prema Kosovu i Srbiji i ponovo uspostavi pošten i pravičan odnos, kao i da radi ka boljoj saradnji“, navodi se.

Ujedno će zajedno sa EU da radi na „oživljavanju dijaloga između Kosova i Srbije“, s ciljem da se dovede do stabilizujućeg, pravednog i sveobuhvatnog rešenja između dve zemlje koje poštuju teritorijalni integritet Kosova i dovodi do punog uzajamnog priznanja“.

Nastaviće da insistira na postizanju pravde za ratne zločine i da se dođe do „brze odgovornosti“ za sve nestale osobe, uključujući braću Bitići.

Predizbornim obećanjima kandidata za američkog predsednika prethodio je poziv Albancima u SAD od strane lidera, Samoopreljenja – Aljbina Kurtija, da glasaju za Džoa Bajdena.

Kurti je u video-izjavi naveo da da je Bajden od devedesetih godina pružao „nepokolebljivu podršku“ Albancima, te da je među prvima osudio „srpski fašizam tokom Miloševićeve ere, pozivao na američku intervenciju u BiH i na Kosovu, tražio krivično gonjenje srpskih ratnih zlocičinaca i podržao nezavisnost i priznanje Republike Kosovo“.

Odabirom Bajdena za predsednika oživeće i „nada u nastojanju Prištine za uzajamno priznanje sa Beogradom“, poručio je nedavno Kurti.

Vladajuća LDK protumačila je ovaj potez Aljbina Kurtija kao mešanje u unutrašnje stvari SAD.

Obećava da će i dalje podržavati misiju KFOR-a na Kosovu, i da će odluke o slanju američkih trupa donositi na osnovu „američkih bezbednosnih interesa“, a ne „političkih kalkulacija“.

Obećava i da će ohrabriti Evropsku uniju da odobri viznu liberalizaciju Kosovu, i da načini nove korake u napredovanju Kosova ka EU.

Navodi i da će, ukoliko bude bio izabran za predsednika, ojačati odnose između Amerike i Albanije jačanjem „međusobnih odbrambenih odnosa – a kako bi Albanija ostala „snažan NATO saveznik“.

Ujedno najavljuje jačanje ekonomskih odnosa i trgovine sa Kosovom i Albanijom.

Podršku ka EU daće i Albaniji – pomoćiće u realizovanju „teških reformi“.

Uz pomoć Evropske unje i partnera Bajden obećava da će pomoći „razorenoj ekonomiji u regionu da se oporavi od pandemije i izgradi sigurniju ekonomsku budućnost“.

Bajdenov dokument
FOTO: Agron Bajrami/Twitter

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.