„Avonet“: Tražimo ostavku Dejanovića i Markovića zbog optužnice za otpuštanja radnika usled političkih uverenja

Foto: V. Ćup, Gračanica Online

Krajem decembra Osnovno tužilaštvo u Gnjilanu podiglo je optužnicu protiv dva službenika opštine Klokot, zbog zloupotrebe javnog novca i otpuštanja 51 radnika bez pravnog osnova, javili su mediji. Prištinska Koha prenosi da iza inicijala okrivljenih B.D. i G.M., stoje gradonačelnik ove opštine, Božidar Dejanović i direktor Odeljenja za obrazovanje, Goran Marinković. Ostavku ova dva službenika traži i nevladina organizacija “Avonet” iz Uroševca, piše danas Koha.

„Naša organizacija se žalila opštini Klokot zbog kršenja zakona administrativnog uputstva i nedostatka odgovornosti. Zvaničnici ove institucije zloupotrebili su javni novac, loše upravljali javnim novcem, a takođe su sprovodili radnje kojima su, kako je utvrđeno, prekršili zakon. Ovo je rezultiralo optužnicom protiv gradonačelnika Klokota, Božidara Dejanovića i direktora za obrazovanje, Gorana Marinkovića, zbog kolektivnog otpuštanja 51 radnika. Ovaj problem razotkriven je u izveštaju generalnog revizora, te stoga zahtevamo njihovu ostavku sa tih javnih pozicija“, stoji, između ostalog, u saopštenju ove NVO koja se bavi monitoringom rada opština.

Kako dalje navodi Koha, pozivajući se na sadržaj optužnice u koju su, kako tvrde, imali uvid, postoji osnovana sumnja da su okrivljeni, 2018. u opštini Klokot svesno i namerno uskratili oštećenima pravo na rad definisano Ustavom i Zakonom o radu, a zbog njihovih političkih uverenja koja su bila u suprotnosti sa uverenjima Dejanovića i Markovića.

Problemi sa zakonom i tokom 2019.

Gradonačelnik Klokota, Božidar Dejanović, saslušan je i u novembru prošle godine, a u vezi sa navodima Ognjena Krčmarevića koji ga je okrivio da mu je pretio u jednom lokalu u Vrbovcu.

Ognjen Krčmarević i Jelica Krčmarević, oštećeni su i u slučaju „povrede slobodne volje birača“. Tužilaštvo u Gnjilanu je optužnicu za ovaj slučaj podiglo u oktobru prošle godine, a protiv još dve osobe iz opštine Klokot. Radilo se o Ž.D. i V.B., koji se terete da su od 26. septembra do 2. oktobra 2019. godine u opštini Klokot, u selima Vrbovac i Grnčare, kontinuirano su pretili oštećenima O.K, S.K. i J.K. tako što su u početku vršili pritisak na oštećenog S.K.

Tokom predizborne kampanje uoči vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu krajem prošle godine, doktorka, Jelica Krčmarević, tvrdila je da je otpuštena sa svog radnog mesta u selu Vitina u opštini Klokot zbog učešća na predizbornim skupovima SLS-a.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.