Podignuta optužnica protiv dve osobe koje su vršile pritisak na druge da glasaju za Srpsku listu

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje)

Osnovno tužilaštvo u Gnjilanu, odeljenje za teška krivična dela, podiglo je optužnicu protiv Ž.D. i V.B. okrivljenih za krivično delo povrede slobodne volje birača, koji se nalaze u pritvoru od 3. oktobra, navodi se u saopštenju za javnost.

Prema optužnici, okrivljeni Ž.D. i V.B., od 26. septembra do 2. oktobra 2019. godine u opštini Klokot, u selima Vrbovac i Grnčare, kontinuirano su pretili oštećenima O.K, S.K. i J.K. tako što su u početku vršili pritisak na oštećenog S.K. Dok su bili u službenom vozilu prvo bi ga pozvali na razgovor, a potom zahtevali da uđe u automobil, protivno njegovoj volji, sa ciljem da ga odvezu u Klokot kako bi razgovarali o izborima da bi se odrekao stranke SLS i vratio pod okrilje Srpske liste, a koji je uspeo da izađe kad bi automobil usporio.

Pored toga, optuženi su kroz ozbiljno zastrašivanje vršili pritisak na oštećenog O.K. da glasa za Srpsku listu čime su prouzrokovali brigu i neizvesnost u pogledu ostvarivanja prava na slobodno glasanje.

Nakon kontinuiranog pritiska Srpske liste, po uputstvima okrivljenog Ž.D., oštećenoj J.K. nakon 36 godina radnog iskustva, radni odnos u Domu zdravlja u Pasjanu prekinut je rešenjem.

Ovim radnjama optuženi su počinili gorenavedeno krivično delo, zbog čega je tužilaštvo, povodom podizanja optužnice, sudu predložilo da ih proglasi krivim za krivično delo za koje se terete.

KoSSev: Predsednik SLS, Slobodan Petrović, u više navrata je upravo govorio o navodnim pretnjama i pritiscima kojima su izloženi članovi njegove partije i njihove porodice, ali i svi koji nisu deo Srpske liste, navodeći da za svoje tvrdnje ima i „desetine dokaza“ koje su predočili kako institucijama na Kosovu, tako i u Srbiji.

Kao konkretne primere naveo je slučajeve u kojima su, navodno, članovima porodica njihovih članova uručeni otkazi u Domu zdravlja u Gračanici.

Predsednik ove stranke takođe tvrdi da je 13 lekara KBC Priština u Gračanici potpisalo izjavu u kojoj optužuju rukovodstvo za „vršenje konstantnog mobinga primenom zloupotrebe službenog položaja“.

Prema njegovim navodima, ove informacije su prosleđene i Ministarstvu zdravlja RS, i u njima je „jasno naglašeno da njihov radni odnos nije definisan i da ih na taj način drže kao taoce, tako što im daju ugovore na tri, šest meseci i tako ih uslovljavaju“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.