Autor „Junacima sa Paštrika“ demantuje da je Ministarstvo odbrane zahtevalo izmenu stiha o Kosovu

Autor pesme „Junacima sa Paštrika“ Milan Gajić iz Kruševca preko svog advokata negira da je Ministarstvo odbrane Srbije od njega zatražilo da se izmeni tekst pesme. Reči je bilo „samo o verziji pesme“.

Nedavno je 135 novih poručnika Vojske Srbije inaugurisano na ceremoniji ispred Doma narodne skupštine u Beogradu. Tokom svečanosti, vojni orkestar i hor „Stanislav Binički“, zajedno sa solistkinjom Katarinom Božić, izveli su pesmu „Junaci sa Paštrika“.

Umesto stihova „Da zauvek svi pamtimo, Podvig slavne divizije, Zato složno uskliknimo, Кosovo je duša Srbije“ otpevano je: „Da zauvek svi pamtimo, Podvig slavne divizije, Da zauvek svi slavimo sve heroje naše Srbije“.

Zahtev za objavu demantija Milana Gajića, koji je sadržan u dokumentu opomene pred utuženje naslovljenom na News Max Adria, ali kao zahtev upućen je i našem portalu, kao i N1.

U nastavku prenosimo demantij autora pesme upućen preko advokata Nikole Čepića:

Dana 19.09.2022. godine na nekoliko internet portala kao i na vašem internet sajtu objavljena je vest-tekst pod naslovom ,,AUTOR: MINISTARSTVO JE TRAŽILO DA SE IZ PESME IZBACI ,,KOSOVO JE DUŠA SRBIJE,,.

Dalje u tekstu se navodi da je ,, Vojni orkestar i hor „Stanislav Binički“, zajedno sa solistkinjom Katarinom Božić, izveli su pesmu „Junaci sa Paštrika“ na svečanoj promociji 135 novih poručnika u subotu u Beogradu te da je iz pesme, stih o Kosovu kao „duši Srbije“ zamenjen sa „svim herojima Srbije“ i to na zahtev Ministarstva odbrane, što je navodno rekao autor pesme Milan Gajić.

Nadalje se navodi da je naš klijent, autor pesme ,,Junaci sa Paštrika,, , izjavio ,, da je stih izmenjen na zahtev Ministarstva odbrane, s čim se on navodno složio.

Imajući u vidu da naš klijent nikada nije izgovorio reči koje se navode u tekstu, te da naš klijent ni u jednom trenutku u telefonskom razgovoru sa novinarkom Vaše redakcije nije rekao da je tekst izmenjen na zahtev Ministarstva odbrane niti da se on složio sa izmenom teksta, ovim putem u skladu sa Zakonom o javnom informisanju, članom 83 stavom 1 zahtevamo da se javno objavi odgovor Milana Gajića koji negira da je Ministarstvo odbrane tražilo da se izmeni tekst te da reči o izmeni teksta nikada nije ni bilo, već samo o verziji pesme.

Zbog ovakvih neistinih tvrdnji, spinovanjem, izvrtanjem reči u Vašem tekstu, naš klijent trpi svakodnevne kritike i vređanja od strane pojedinica iz redova sopstvenog naroda.

O ovom događaju podsetite se u:

Da li je jedno spominjanje Kosova u Junacima sa Paštrika mnogo da bi ga izbacili iz pesme?

Da li stvarno postoji „više verzija“ pesme Junacima sa Paštrika i to onih bez „duše Srbije“?

Vučić novim oficirima: Ni pedalj Otadžbine, ni Kosovo i MetohijuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.