Da li stvarno postoji „više verzija“ pesme Junacima sa Paštrika i to onih bez „duše Srbije“?

U subotu je 135 novih poručnika inaugurisano na ceremoniji ispred Doma narodne skupštine u Beogradu. Tokom svečanosti, vojni orkestar i hor „Stanislav Binički“, zajedno sa solistkinjom Katarinom Božić, izveli su pesmu „Junaci sa Paštrika“, u kojoj je stih o Kosovu kao „duši Srbije“, zamenjen sa „svim herojima Srbije“.

Umesto stihova „Da zauvek svi pamtimo, Podvig slavne divizije, Zato složno uskliknimo, Кosovo je duša Srbije“ otpevano je: „Da zauvek svi pamtimo, Podvig slavne divizije, Da zauvek svi slavimo sve heroje naše Srbije“.

Pesma je izvedena ispred predsednika Srbije, ministra odbrane i brojnim diplomatskim korom.

Autor pesme Milan Gajić je, kako je NewsMax javio sinoć, ovom mediju kazao da je stih izmenjen na zahtev Ministarstva odbrane, sa čim se on složio.

Naš portal je ovome izvestio još u subotu, prenoseći govor predsednika Srbije u kojem je poručio „ni pedalj naše Otadžbine, ni Kosovo i Metohiju“.

Međutim, nakon pisanja portala Nova.rs, koja je juče prenela deo našeg teksta, ali je navela da je Kosovo izbačeno iz pesme, Ministarstvo odbrane jutros je reagovalo na ovaj tekst, optuživši ih za zlonamernost i neistinitost.

U ovim demantijima, međutim, ministarstvo tvrdi da postoji nekoliko verzija pesme Milana Gajića, te da „iz pesme o Kosovu – Kosovo ne možete izbaciti“.

Ipak, na jutjub kanalu do sada su dostupna samo dva izvođenja ove iste pesme – jedna iz maja 2020. godine – u crkvi rođenja Presvete Bogorodice u Batajnici, a druga iz januara ove godine – u kripti Hrama Svetog Save.

U oba izvođenja postoji stih „Kosovo je duša Srbije“.

Stihovi pesme su u više verzija tekstualno dostupni na internetu, ali se takođe u svim verzijama nalazi pomenuti stih o Kosovu.

FOTO: Printscreen

Jedino izvođenje pesme „Junacima sa Paštrika“ – dostupno na jutjubu, a u kojem nema „Kosova kao duše Srbije“, je bilo u subotu, tako da javnost sada zna da postoji i druga verzija.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.