Danas se obeležava Međunarodni dan Bošnjaka

Pripadnici bošnjačke nacionalosti danas obeležavaju Međunarodni dan Bošnjaka.

Ovaj datum obeležava se na dan kada je II Svebošnjački sabor, koji je održan 28. septembra 1993. godine u Sarajevu, doneo odluku o korišćenju termina „Bošnjak“ i „Bosanski jezik“, ili kako sami Bošnjaci ističu, „vraćanju svog nacionalnog imena Bošnjak“.

Povodom obeležavanja ovog Međunarodnog dana podsećamo na našu priču o suživotu Bošnjaka i Srba u Leposaviću, objavljenu ovog proleća u okviru serijala „Kako si, komšija?“, koji je producirao naš portal uz podršku UNMIK-a.

Na naš serijal podsetio je pre nepunih sedam dana i UNMIK, a povodom obeležavanja Međunarodnog dana mira.

„Bili su i ratovi, bilo je svega i svačega, a mi smo imali dobru saradnju, komunikaciju, što se i dan danas sprovodi. Odlazi se – jedni kod drugih, i na Bajrame, i na slave i na veselja i one zajedničke trenutke delimo jedni sa drugima, i pomažemo se koliko to može i to je jedna dobra saradnja i dobar odnos“, poručio je tada naš sagovornik Mirsad Husković.

Sličnu poruku imao je i Stanislav Čolović, takođe stanovnik opštine Leposavić.

„Mi smo ovde mešovito mesto i komšije i muslimani i Srbi, to, brate mili, lepo se slažemo, jedni kod drugih idemo, oni kod nas dolaze i mi kod njih idemo, i o veseljima, i o žalostima, ima i žalosti, kad ima radosti mora da bude i žalosti. Lepo se odazivamo i oni kod nas i mi kod njih, o slavama o Bajramima, jedino ova nesreća što zaredi po svetu, korona, pa eto što se ne obilazimo“, kazao je.

Razgovarali smo i sa jednim od poslednjih čobana iz ovog kraja, deda Mahmutom koji se od svog stada nije odvojio sedam decenija. Tada nam je, baš pored stada krava, ushićeno pričao o svojim komšijama, Srbima.

„Mnogo se dobro družili i muslimančad i srpčad. Nikakve nije imalo svađe, nego smo svi zajedno čuvali stoku po šumama, gore, i lepo smo živeli“, kazao je tada Mahmut Salković.

KoSSev portal čestita praznik bošnjačkoj zajednici!

Ceo serijal možete pročitati i pogledati na našoj tematskoj stranici Kako si, komšija?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.