Maćedonci sa komandantom KFOR-a o mogućoj saradnji, a ambasadorom SAD – o podršci tranziciji KBS

FOTO: Kosovsko ministarstvo odbrane

Nedavno imenovani kosovski ministar odbrane, Ejup Maćedonci (Maqedonci) sastao se danas prvi put sa komandantom KFOR-a, Anđelom Mikele Ristućom, a potom je ugostio američkog ambasadora u Prištini, Džefrija Hovenijera. Sa obojicom je razgovarao o bezbednosnoj situaciji na Kosovu, ali i o „mogućnosti produžetka saradnje između KFOR-a i KBS-a“, odnosno podršci SAD-a u transformaciji KBS-a.

Maćedonci i Ristuća razgovarali su danas o aktuelnim procesima, kao i ciljevima Kosova za budućnost, što je, kako navode iz kosovskog ministarstva odbrane, integracija u evroatlanske organizacije.

„Na ovom sastanku je bilo reči o bezbednosnoj situaciji u zemlji, pri čemu su oba sagovornika istakla da će se bliska saradnja Ministarstva odbrane i KBS-a sa KFOR-om nastaviti i dalje u okviru mandata koje imaju, u službi svih građana Republike Kosovo“, naveli su iz kosovskog ministarstva odbrane.

Maćedonci je, između ostalog, izrazio zahvalnost za doprinos KFOR-a u službi bezbednosti Kosova, ali i regionalne bezbednosti.

O ovom sastanku se oglasio i KFOR, navodeći takođe da su Ristuća i Maćedonci razgovarali o „opštoj situaciji na Kosovu“, ali i, kako su naveli, „mogućnosti produžetka saradnje između KFOR-a i KBS-a“.

Kosovski ministar odbrane je nakon sastanka sa Ristućom, ugostio američkog ambasadora u Prištini, Džefrija Hovenijera.

Maćedonci mu se zahvalio za, kako je naveo, „stalnu i nezamenjivu podršku SAD“, kao i za unapređenje kosovskog ministarstva odbrane i KBS-a.

Tema sastanka je bila i, kako navode, sveobuhvatni plan tranzicije, odnosno učestvovanje kosovskih bezbednosnih snaga u NATO misijama.

„Ministar Maćedonci je upoznao ambasadora Hovenijera sa svojim glavnim ciljevima i prioritetom koje će imati u razvoju kosovskih bezbednosnih snaga, na osnovu Sveobuhvatnog plana tranzicije, u skladu sa standardima NATO-a, u bliskoj saradnji sa našim prijateljima i saveznicima, uz koje smo i mi spremni da ponudimo svoj doprinos u svakoj važnoj misiji, polazeći tako od potrošača bezbednosti do njenih garanata“, naveli su iz kosovskog ministarstva odbrane.

Nakon sastanka se oglasio i Hovenijer. Kaže da se raduje nastavku saradnje SAD-a sa KBS-om.

„Radujem se nastavku naše bliske saradnje i partnerstva, posebno u podršci desetogodišnjoj tranziciji KBS-a u multietničke, profesionalne i interoperabilne NATO snage za teritorijalnu odbranu“, naglasio je Hovenijer na mreži X (nekadašnji Tviter).Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.