RTK: „Telekom Srbija“ želi da kupi IPKO

IPKO
FOTO: ipko.com

Izvor: RTK (Tekst izvorno preveden sa albanskog)

Prema izvorima RTK, srpska telefonska kompanija „Telekom Srbija“ ponudila je 155 miliona evra za kupovinu kompanije „IPKO“, s obzirom na to da je prodaja ove kompanije deo strategije 2019-2023, da konsoliduje svoje aktivnosti bilo širenjem ili putem prodaje ulaganja na tržištima na kojima posluje.

Od 10 prihvaćenih ponuda „Telekom Srbija“ je ponudila najveći iznos za kupovinu kompanije „IPKO“. Stručnjaci procenjuju da bi, ukoliko do toga dođe, nacionalna sigurnost bila ugrožena.

Takođe se saznaje da je Regulatorno telo za elektronske i poštanske komunikacije obezbedilo da do takve situacije može doći i prethodno preduzelo određene aktivnosti.

Dana 25. jula 2019. godine Odbor RTEPK, na čelu sa Krešnikom Gašijem (Kreshnik Gashi), sada direktorom Kosovske obaveštajne agencije, odlukom kojom je usvojen zahtev kompanije IPKO Telekomunikacije LLC za obnovu dozvole za davanje prava na korišćenje potreba radiofrekvencijskog spektra: prema tački 3 Aneksa 1 iste odluke, predvideo je da: „Individualna autorizacija navedena za operatere, ne može se prodati, dati u zakup, preneti ili dati kao garancija bez prethodnog odobrenja RTEPK. Promena kontrole operatera, bilo direktna ili indirektna, ne može se izvršiti bez prethodnog pismenog odobrenja RTEPK“.

To podrazumeva da IPKO telekomunikacije LCC ne može promeniti vlasnika i ne može prodati akcije drugoj kompaniji bez prethodnog odobrenja RTEPK.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.