Anketa: Srbi ne doživljavaju Osmani kao predsednicu, a ni da Srpska lista zastupa njihove interese, već da štiti „kriminalne strukture“

Kosovska Mitrovica građani ulica
FOTO: KoSSev

Srbi na Kosovu ne doživljavaju Vjosu Osmani kao svoju predsednicu, ali ne smatraju ni da Srpska lista zastupa interese svog naroda, već zapravo da štiti „kriminalne“ strukture. To je rezultat anketa koje smo u sredu uveče i četvrtak postavili na Instagramu i Tviteru, nakon što su Srpska lista i kosovska predsednica razmenili oštre optužbe. Sa jedne strane Srpska lista zastupa stav da nju niko od građana na Severu ne vidi kao svoju predsednicu. Osmani je sa druge poručila da se Srbi više plaše kriminalnih vođa Srpske liste nego nje i da je ona predsednica svih građana, podsetivši ih na to i da je ona vrhovni komandant.

Na izjavu Vjose Osmani ranije ove nedelje da će posetiti Sever, ali i da će to zavisiti od gradonačelnika, oni su se oglasili sa porukom da im ona nije predsednica. Osmani je uzvratila da Srpska lista zastupa interese „kriminalnih struktura“, i to na zajedničkoj konferenciji za medije sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom u sredu. Od srede do sinoć Srpska lista se oglasila uzastopno sa dva saopštenja u kojima su ponovili svoje navode, a Osmani opisali kao „satelit Aljbina Kurtija“, čije izjave nisu relevantne. Ipak, otišli su i korak dalje pa su je podsetili na to da je ona postala predsednica Kosova zahvaljujući njihovim glasovima takođe, ali i da joj je dobro poznato koji je to funkcioner Srpske liste privoleo dva poslanika da za nju glasaju u kosovskom parlamentu.

U našoj anketi, u kojoj su u skoro potpunom broju učestvovali srpski korisnici društvenih mreža, ubedljiva većina od 75% – od ukupno 761 ispitanika koji su učestvovali, smatra da Srbi sa Kosova ne doživljavaju Vjosu Osmani kao svoju predsednicu.

Sa druge strane, naši čitaoci ne smatraju ni da Srpska lista štiti interese srpskog naroda, jer je od njih 997, 65% odsto tako odgovorilo u drugoj anketi koju smo istovremeno postavili na istim mrežama. Od 866 ispitanih, 63% smatra da Srpska lista zastupa zapravo interese „kriminalnih struktura“.

Iako su odgovori i na Tviteru i na Instagramu bili istovetni, procenti se ipak razlikuju u značajnoj meri.

Na Instagramu ukupno 651 njih odgovorilo je na pitanje da li Srbi na Kosovu Vjosu Osmani doživljavaju kao svoju predsednicu. Ubedljiva većina od 87% ne vidi Osmani kao predsednicu srpskih građana na Kosovu – sa 567 glasova za NE. Da ne zna izjasnilo se njih 55, to jest, 9 odsto. Samo četiri posto je odgovorilo pozitivno, to jest, 29-oro je odgovorilo sa DA.

Ukupno 715 ispitanika je odgovorilo na pitanje da li Srpska lista štiti interese srpskog naroda. Tačno 50% smatra da ne, ili 357 pojedinačnih odgovora. Da delimično štite misli 17%, to jest – 118. Da Srpska lista štiti interese svog naroda smatra samo 23%, sa 167 glasova, dok se 10% njih, odnosno 73, izjasnilo da ne zna.

Ukupno 620 ispitanika odgovorilo je na pitanje da li Srpska lista štiti interese kriminalnih struktura. Većina od 48 odsto, to jest, njih 298, smatra da štiti, dok 187 smatra NE, odnosno ukupno 30%. Da ne zna, odgovorilo je njih 135, to jest, 22%.

Od 110 glasova na Tviteru, 63% kaže da Srbi na Kosovu Vjosu Osmani ne doživljavaju kao svoju predsednicu.

Od 282 ispitanika koliko ih je odgovorilo na Tviteru, na pitanje da li Srpska lista štiti interese srpskog naroda na Kosovu, ubedljiva većina od 80% kaže da ne. Svega 7% odgovorilo je sa DA, a 6% – delimično. Šest odsto kaže da ne zna.

Ukupno 246 odgovaralo je na pitanje Da li Srpska lista štiti „kriminalne strukture“. Ovde je ubedljiva većina 79% odgovorila sa DA, a svega 12 odsto njih kaže da ne, a 9% – ne zna.

Srpska lista: Glasali smo za Vjosu Osmani zahvaljujući zna se dobro kom našem funkcioneru i tada nismo bili kriminalci

Osmani: Srpska lista zastupa interese kriminalnih strukturaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.