BLIC: Patrijarh pozvao Vučića na Sabor; DANAS: Većina vladika protiv

Sremska Raca, 25. jula 2015 – Premijer Srbije Aleksandar Vucic i patrijarh Irinej na obeležavanju Dana sećanja na stradanje i progon Srba u hrvatskoj vojnoj akciji „Oluja“. FOTO TANJUG / DRAGAN STANKOVIC / bb

Predsednik Aleksandar Vučić obratiće se vladikama na Saboru, a ovu odluku doneo je patrijarh Irinej kao predsedavajući, saznaje “Blic” večeras.

KoSSev: Istu vest na svojoj naslovnici objavio je i list Danas, pozivajući se na svoje izvore, ali uz tvrdnju da je većina vladika protiv ovakvog plana patrijarha, tvrdeći da je reč o „presedanu i pritisku države na rad i samostalno odlučivanje Sabora“

Prolećno zasedanje Sabora SPC počelo je u petak u Žiči, a već u subotu posle podne doneta je i prva odluka.

Prema saznanjima “Blica”, Vučić će doći na zasedanje u ponedeljak kada i počinje zasedanje u beogradskoj Patrijaršiji. Kako je rečeno na Saboru, sa Vučićem će na Sabor doći i premijer RS Milorad Dodik.

Kako je neuobičajeno da političari pa i državnici, odnosno civilna lica, prisustvuju zasedanju Sabora, pomenuta je mogućnost da se Vučić vladikama ne obrati u saborskoj sali, već jednom od patrijaršijskih salona.

Prema saznanjima „Blica“ predlog da predsednik Vučić dođe na Sabor izneo je patrijarh Irinej, na kome je bila i poslednja reč. Deo vladika je smatrao da predsednik treba da dođe u Patrijaršiju, sada kada su sve vladike na okupu i iznese svoj stav o Kosovu i Metohiji kao i dokle se stiglo u pregovorima i koje teškoće Srbija ima. Međutim, deo Sabora je smatrao da obraćanje predsednika treba da usledi po završetku prolećnog zasedanja tek pošto SPC donese svoje odluke i ne samo kada je reč o Kosovu i Metohiji.

O predlozima nije glasano, a na kraju je patrijarh najavio dolazak Vučića i Dodika u ponedeljak ujutro.

SPC je na dva poslednja Sabora potvrđivala svoj višedecenijski stav – da ne treba priznati nezavisnost Kosova i da nema podele, već da je neophodno nastaviti dijalog o popravljanju položaja i prava Srba i Crkve na KiM.

BLIC

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.