Danas: Pritisci na protivnike Vučićevog obraćanja

Vučić-Irinej
Foto: FoNet

Iako pojedini beogradski mediji najavljuju da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsedavajući tročlanog Predsedništva BiH Milorad Dodik danas obratiti Svetom arhijerejskom saboru SPC, koji zaseda u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu, zato što srpske vladike „žele informacije iz prve ruke“, a što je želja i patrijarha Irineja, Danasovi izvori u crkvenom vrhu tvrde da „gosti“ najverovatnije neće stići dalje od jednog od patrijaršijskih salona gde će se sresti samo sa arhijerejima koji budu želeli da ih vide.

Mnoge vladike Vučićev dolazak smatraju pritiskom države na Crkvu i njeno samostalno odlučivanje, mada se u patrijaršijskim krugovima ne isključuje mogućnost da će pojedini arhijereji iskoristiti priliku da predsedniku u lice kažu šta o tome misle.

Sabor koji se prošle godine dva puta zvanično izjasnio protiv priznavanja nezavisnosti i podele KiM danas bi, prema nezvaničnim najavama, trebalo da raspravlja o situaciju u južnoj srpskoj pokrajini. Spekuliše se da se na arhijereje koji se protive Vučićevom obraćanju Saboru u zasedanju vrši veliki pritisak ne samo vlasti, nego i dela Crkve koji podržava predsednika Srbije i SNS. Prema nezvaničnim saznanjima, najvećem pritisku izložen je za KiM nadležan episkop raško-prizrenski Teodosije (Šibalić).

Povodom najava da se danas u Patrijaršiji očekuje Vučićev i Dodikov dolazak, juče se preko beogradskog dnevnika Kurir oglasio i poglavar SPC. „Moja želja je bila da čujemo Vučićevo mišljenje, sagledavanje problema i kakvo rešenje može da ispadne“, izjavio je patrijarh Irinej.

Prema kanonima i Ustavu SPC, patrijarh je samo prvi među jednakima u Saboru i dužan je da se povinuje odlukama većine. Kako je naš list već pisao, patrijarhov poziv Vučiću da se obrati Saboru na početku ovogodišnjeg prolećnog zasedanja u manastiru Žiča izazvao je otpor mnogih arhijereja, koji u suštini nisu protiv razgovora sa predsednikom, ali posle završetka „crkvene skupštine“. Sabor je protekle subote radni deo nastavio u Beogradu zasedanjem njegovog Centralnog tela za dovršenje Spomen-hrama Svetog Save na Vračaru i služenjem pastora njegovim ktitorima i priložnicima.

Vučić: Vladike oduševljene

Skoplje – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je juče na inauguraciji makedonskog kolege Steve Pendarovskog u Skoplju da će danas „govoriti na Saboru SPC“ i kritikovao medije koji tvrde da su se „određene vladike protivile njegovoj poseti“. Vučić je reko da su mnoge vladike „sa oduševljenjem“ podržale patrijarhov predlog patrijarha da se pojavi na Saboru. On se zahvalio patrijarhu što ga je pozvao na taj skup i istakao da je za njega to „velika čast i prilika da govori istinu, da predstavi ono što radi i da odgovori na neistine“. „Neću se libiti da odgovorim činjenicama i govorim o budućnosti Srbije i onima koji su tražili anatemu za mene“, najavio je Vučić juče u Skoplju, a prenosi Beta.

DanasPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.