Američki senatori u Prištini: Očekujemo da se proces između BG I PR završi ove godine

FOTO: Kim

Kako je to i najavio na nedavno održanom pretresu politike Bajdenove administracije prema Zapadnom Balkanu, američki senator Kris Marfi u pratnji Gerija Pitersa, došao je danas u Prištinu. Dvojica zvaničnika SAD sastali su se prvo sa kosovskog predsednicom, Vjosom Osmani, kao i sa premijerom Aljbinom Kurtijem.

Podsetivši ih na to da je njihova poseta usledila nekoliko dana nakon njene posete SAD, Osmani im je poželela dobrodošlicu, izrazivši nadu da će njihov boravak na Kosovu “biti plodonosan”.

Na konferenciji za medije nakon sastanka, Osmani je ukazala i na to, kako prenosi Kim, da je Kosovo „najproameričkija država na svetu”

“Odnos između Republike Kosovo i SAD je egzensticijalan. Kosovo je glavni partner Sjedinjenih Američkih Država u ovom regionu. Kao što je pokazano u poslednjim istraživanjima domaćih i međunarodnih organizacija, ali u našoj svakodnevnoj saradnji, Kosovo je s ponosom najproameričkija država na svetu i zemlja koja beskrompomisno štiti naše zajedničke vrednosti”, kazala je ona.

Kaže da je Kosovo usklađeno sa svakom spoljnopolitičkom odlukom Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, što svedoči potez Prištine da Rusiju osudi sankcijama.

Međutim, kako je kazala Osmani, Kosovu je isto tako potrebna jača vojna saradnja sa SAD, sli i podrška za integraciju Kosova u međunarodne organizacije.

“Time ćemo doprineti miru, stabilnosti i u drugim izazovima globalnog prosperiteta, jer je učlanjenje Kosova u ove organizacije jasna akcija u korist mira u regionu”, smatra ova predsednica.

S tim u vezi, ona je obavestila senatore o “dugačkoj listi nepoštovanja od strane Srbije”.

“Lista je duža, ali SAD su izuzetno doprinele i imaju veze sa sigurnošću našeg regiona. Nadamo se da će glas senata nastaviti da bude jasno protiv ilegalnih struktura koje terorišu srpske građane na severu Kosova, a koji su i pripadnici transnacionalnih kriminalističkih grupa”.

Osvrnula se i na sporazume postignute u Briselu i Orhidu, napominjući da Kosovo neće bežati od svoje odgovornosti.

“Kosovo će sprovesti svaku odgovornost u okviru dijaloga. Svi znamo da sporazum govori da su obavezni svi članovi. Opštine u Republici Kosovo imaju pravo da se okupljaju u asocijacije, kako bi se koordinisale u svom poslu, ali u potpunom skladu sa Ustavom Republike Kosovo i odlukom Ustavnog suda iz 2015. godine, kao i u skaldu sa pisanim mišljenjem američke vlade koji su objavila dva službenika Stejt Departmenta – gospodin Šole i Eskobar. Kosovo ima najunapređenija prava za nevećinske zajednice i treba da budemo primer, ali ima i slučajeva kada zaostajemo. U svim tim slučajevima, treba da se uverimo da takve prakse budu zabranjene. Kao i po pitanju Zakona o upotrebi jezika, jer su takve vrednosti ukorenjene u našem Ustavu i treba da ga branimo i šitimo po svaku cenu”, kazala je ona, prenosi Kim.

Na konferenciji su potom govorili Marfi i Piters.

“Nije slučajnost to što smo posetu započeli ovde na Kosovu, ovaj bilateralni odnos je jak, stabilan i od životne važnosti. Kada je SAD potreba pomoć, mi se prvo obraćamo našim prijateljima na Kosovu i nije slučajnost što je Kosovo prva zemlja koja staje uz nas i koja je izjavila da je agresija Vladimira Putina neprihvatljiva”, kazao je Marfi.

Istakao je da SAD veoma cene pažnju koju kosovska vlada posvećuje sprovođenju zakona i privrednom rastu u regionu.

“Postoji prostor da se borite protiv korupcuje, a Kosovo vodi u toj borbi i ova vlada je učinila jasnim da je borba protiv korupcije u centru njenog rada. Mi vas uveravamo da ćemo uraditi sve da podržimo Kosovo na putu ka transatlanskim institucijama i Evropskoj uniji”, rekao je Marfi.

Drago mu je i da je postignut sporazum koji obuhvata i priznavanje zvaničnih dokumenata.

Poručio je i da Srbija mora da prestane da ometa članstvo Kosova u međunarodne organizacije.

Počio je i da preuzeta obaveza uspostavljanja Zajednice sprskih opština treba da se ostvari što pre.

“Veoma nam je drago da vidimo poslednji sporazum koji obuhvata i međusobno priznanje zvaničnih dokumenata, ali i teške odluke koje treba da preuzmu obe strane. Srbija mora da prestane da ometa Kosovo da postane deo međunarodnih organizacija. Kao što je rekla predsednica, Kosovo je preuzelo odgovornost da dozvoli opštinama da se ujedine u Zajednicu. U skladu sa tim sporazumom, to treba da se ostvari što je pre moguće”.

Zaključio je da odnos između SAD i Kosova snažan, te da će se dalje samo osnaživati.

Slično je poručio i Gari Piters, ocenivši taj odnos kao “veoma specijalan”.

“Nastavićemo da usko sarađujemo kako bi ova demokratija bila jaka, da se i dalje osnaži, da privreda procveta. Postoji još mnogo oblasti u kojima možemo da sarađujemo”, kazao je on, prenosi Kim.

Napomenuo je da je član Komisije za oružane snage, te da bi dve strane trebalo usko da sarađuju po ovom pitanju.

“Kosovo zna, bolje nego druge države, šta može da se dogodi kada jedna država pogazi suverenitet i donese horor i užas ljudima koji su brutalizovani od strane jednog pokreta. Zbog toga ste vi ovde i nastavljate da se borite za svoju suverenost i zbog toga će SAD stajati rame uz rame sa vama na svakom koraku”.

U pratnji senatora Marfija i Pitersa bio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer, a trojica američkih diplomata potom su se uputili i u kabinet kosovskog premijera.

Aljbin Kurti je sastanak sa američkim senatorima je ocenio kao „veoma srdačan“.

I na ovom sastanku je bilo reči o odnosima između Kosova i SAD, koji „rastu i produbljuju se“.

„Juče smo bili sa američkim ambasadorom na Kosovu Džefrijem Hovenijem na ceremoniji ‘Defender Europe 23’. Godinu dana ranije u Vašingtonu smo potpisali ugovor sa MCC-om za najveću investiciju ikada u oblasti energetike. Na poslednjem sastanku koji smo imali u Prištini, pre 13 meseci, istakli smo da nikada nije bilo važnije nego sada da se zajedno suprotstavimo ratu u Ukrajini. Demokratiju, društvo i ljudska prava treba štititi više nego ikad”, rekao je Kurti, prenosi Koha.

Potvrdio je kosovski premijer da je tema na sastanku bila i dijalog Prištine i Beograda.

„Danas smo razgovarali i o našem susedu Srbiji i dijalogu uz posredovanje EU sa akcentom na osnovni sporazum i aneks o primeni. Oni predstavljaju unapređenje odnosa između dve zemlje, stoga nam je potrebna puna, brza i bezuslovna implementacija“, kazao je Kurti.

Kris Marfi mu je preneo očekivanje da će se taj proces završiti ove godine, pozvavši da se sporazum što pre primeni.

„Pokušaću da dođem ovde svakog proleća. Nije slučajno što smo mi ovde na Kosovu, jer ste važan saveznik SAD. Napravili ste napredak u ekonomskom sektoru i održavanju reda i zakona i želim da vam se zahvalim na borbi protiv korupcije. Razgovarali smo o pitanju Srbije i ovo je godina u kojoj taj proces treba da se završi i tu smo da vas pozovemo da što pre sprovedete sporazum”.

Isto je poručio i Geri Piters. Kaže da su u SAD zadovoljni postignutim sporazumom, ali da očekuju njegovu punu primenu.

„Zadovoljni smo sporazumom i svakako se radujemo njegovoj primeni. Smatramo da je Kosovo najproamerička zemlja, svaki put kada podržava odluke i politiku SAD“, rekao je Piters prenosi Koha.

Dvojica američkih zvaničnika su se potom sastali i sa predsednikom kosovskog parlamenta, Gljaukom Konjufcom, a kako su potvrdili u intervjuu za nekoliko medija, uključujući i KoSSev, sastanak su održali i sa kosovskim ministrom odbrane, Armendom Mehajem.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.