Senatori SAD: Poverenje treba da bude zahtev pregovora, istovremeno zajedničko delovanje – ključno za primenu sporazuma

„Postoji razlog zašto se zahteva Zajednica opština. I postoji stvarno uverenje da ta asocijacija može istovremeno da pruži važne usluge građanima opština sa srpskom većinom, a da pritom ne podriva suverenitet vlasti u Prištini“, kazao je danas za KoSSev senator Kris Marfi.

„Tako da mislim da postoje legitimna pitanja koja Srbi koji žive na Kosovu predstavljaju. Ali dobra vest je da imamo rešenje. Je l’ tako?! Postoje neki problemi za koje još uvek tražite rešenje. Ovde imamo rešenje koje nama u Sjedinjenim Državama nije nepoznato. Imamo decentralizovanu vlast, imamo jaku saveznu vladu, a onda imamo države i opštine sa ovlašćenjima. Za mene je ovo elegantno rešenje teškog problema“, kazao je u odgovoru na naše pitanje.

Američki senatori, demokrate, Kris Marfi iz komisije za spoljne poslove i Geri Piters, iz komisije za Oružane snage borave danas na Kosovu. Sastali su se sa najvišim kosovskim zvaničnicima, te predstavnicima civilnog društva uključujući i one iz srpske zajednice. U kraćem intervjuu za više redakcija sa Kosova, potvrdili su da su sa zvaničnicima u Prištini danas imali veoma dobre razgovore o dijalogu sa Srbijom.

Nadaju se, čak veruju, da će sporazum iz Ohrida biti sproveden ove godine. Ipak nisu mogli da predvide da li će se tako i dogoditi. Jednog od njih brine upravo to da bi se o Zajednici opština sa srpskom većinom moglo da razgovara i još čitavu godinu ili dve, a da se član 7 Sporazuma o putu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije ne primeni.

„Mislim da postoji zabrinutost u Sjedinjenim Državama da je bilo mnogo razgovora bez akcije još od Briselskog sporazuma. I brinem zbog uticaja, da će proći još nekoliko godina, a da ne vidim stvarne opipljive korake ka primeni sporazuma“, kazao je on odgovarajući na pitanje KoSSeva.

U ovom trenutku, sa druge strane, postoji potpuni konsenzus unutar Evrope, dodaje Marfi i naglašava da svaka država podržava sprovođenje ovog sporazuma. Međutim, ne može da tvrdi i da će se on i sprovesti.

„Ne treba da uzimamo zdravo za gotovo da će Evropa i ostati jedinstvena kao što jeste po ovom pitanju. Pa zašto ne iskoristiti ovaj trenutak? Tako da ne, ne mogu da predvidim. Samo mislim da treba da ostanemo na pravom putu“.

Smatraju da vreme „nije ni na čijoj strani“.

„Moramo brzo da idemo na pravi put kako bi se sporazum sproveo. Svesni smo da postoji politički rizik i u Srbiji i na Kosovu da se ispune obećanja koja su temelj tog sporazuma, ali zaista je važno da Kosovo postavimo na putu ka EU i NATO-u, a to se može dogoditi samo ako se te razlike sa Srbijom reše i to brzo“, kazali su senatori.

FOTO: Ambasada SAD u Prištini

Izostanak evroatlantskih integracija biće posledica u slučaju nesprovođenja sporazuma ukoliko kosovski lideri ne donesu teške političke izbore neophodne da bi se prvo došlo do normalizacije, a zatim i do uzajamnnog priznanja, naglasio je.

„Put Kosova ka Natou i EU vodi kroz sporazum sa Srbijom i to je teška činjenica. A ako se on ne primeni, posledice nesprovođenja ovog sporazuma povezane su sa svakom cenom neintegracije u Evropu ili neintegracijom u NATO“, kazao je Marfi.

„Jasno je da smo na Kosovu potrošili mnogo novca. Zaista smo ponosni na ulogu koju igramo u odbrani ove zemlje, i želimo da budemo tu da podržimo njenu integraciju. Jasno je da Sjedinjene Države misle da je Zajednica srpskih opština nešto što se može uraditi i što treba da se uradi. I mi ćemo nastaviti da insistiramo na tome jer to vidimo kao obavezu koju je Kosovo preuzelo. Smatramo da je to apsolutno neophodno na Kosovu, da bi se na kraju pridružilo svim međunarodnim institucijama čiji deo Kosovo zaslužuje da bude“.

Ipak, za ulazak Kosova u NATO potrebna je jednoglasnost njenih članica, koje trenutno nema, konstatovali su senatori. Ali veruju da se ona može postići:

„Ako rešimo razlike koje danas postoje između Kosova i Srbije. I te razlike se mogu rešiti. Ne mogu da odredim datum, ali mislim da je moguće, predvidivo je, ali zavisi od toga da li će se ovaj sporazum primeniti“.

U Beograd idu za par dana i odneće istu poruku – sporazum se mora primeniti, ali će i tamo, kao i u Prištini pokušati da saznaju i koje su to prepreke.

Bićemo u Beogradu za nekoliko dana da jasno stavimo do znanja Srbiji da i oni moraju da ispoštuju svoju stranu sporazuma

„Znamo da je Srbiji teško da prekine blokadu pristupanja Kosova međunarodnim institucijama. Samo mislimo da je vreme da započnemo te korake implementacije“, dodaje Marfi.

Za Gerija Pitersa, koji se inače pohvalio svojim dobrim vezama sa albanskim iseljenicima u Konektiketu, odakle i dolazi, u primeni sporazuma iz Ohrida ključno je to da obe strane „moraju zajedno da deluju“.

„Znate, ne možete imati jednu stranu, a onda nema druge strane. Tada počinje da se ruši svako poverenje koje počinjete da gradite. Poverenje je zaista teško izgraditi, i postoji mnogo razloga zašto ga sada nema, i biće zaista teško. Ali obe strane moraju da deluju zajedno kako bi pokazale dobru veru sa obe strane, ne može samo jedna strana da pokazuje dobru volju. Zaista je teško doći do koraka broj dva, imate samo korak broj jedan. Dakle, to mora biti ključno. I to bi trebalo da bude zahtev pregovora. Obe zajedno da istovremeno preduzimaju korake“.

Senatori su na kraju podcrtali da „nijedna zemlja na svetu nije toliko uložila u uspeh i suverenitet Kosova kao Sjedinjene Države“.

„Sjedinjene Države nikada neće pristati na bilo kakve ustupke ili korake koje bi Kosovo preduzelo a koji bi ugrozili buduću bezbednost i sigurnost ove zemlje. I nadam se da ovde postoji poverenje da će Sjedinjene Države stati uz Kosovo. A to uključuje i razgovore oko Zajednice srpskih opština“, naglasili su.

Duboko je zahvalan na partnerstvu i smatra da nema jačeg saveza od onog između Sjedinjenih Država i Kosova.

„Svaki put kada nam zatreba pomoć, Kosovo ustane i kaže, da, i to je zaista važno“.

Piters je naglasio da je od uspešnih poslovnih ljudi poreklom sa Kosova u Americi čuo da je na Kosovu, „lako mesto za poslovanje i pokretanje biznisa“.

„Ali izazov da se dobije više investicija od spoljnih investitora kako bi se pomoglo u razvoju poslovanja je to što spoljni investitori gledaju šta se dešava sa Srbijom i Kosovom, što je neizvesno, a preduzeća ne vole neizvesnost. To im se nikako ne sviđa. Te ako ne postignete neku vrstu dogovora i ne povučete ovo zajedno i onda vidite neku normalizaciju, nećete dobiti strane investicije. (…) Dakle, postoji ogromna prilika za strane investicije da dođu ovde, ali ne ako nemamo sporazum koji uverava investitore da je ovo dobro mesto za ulaganje“.

 

Povezane vesti:

Američki senatori u Prištini: Očekujemo da se proces između BG I PR završi ove godinePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.