Novoimenovani komandant KFOR-a danas preuzima dužnost

Novoimenovani komandant KFOR-a, general major Salvatore Kuoći (Salvatore Cuoci) preuzeće danas dužnost od odlazećeg komandanta ovih snaga – Đovanija Funga (Giovanni Fungo). Fungo je na jučerašnjoj konferenciji za novinare povodom završetka mandata poručio da prisustvo KFOR-a na Kosovu nije povezano sa vremenskim rokom, već da se zasniva na tome da li su ispunjeni uslovi, odnosno na tome da kosovske institucije "samostalno sve više pružaju bezbednost". Institucije na Kosovu moraju biti još sposobnije, naveo je takođe. 

"Rekao bih da je bezbednosna situacija na Kosovu veoma dobra i da je Kosovo sposobno da projektuje stabilnost na čitav region Zapadnog Balkana, zahvaljujući činjenici da postoje tri linije pružanja bezbednosti, što se pokazalo kao veoma efektivno do sada," kazao je Fungo, dodajući: 

"Srbiju ne smatram pretnjom. Drugi aspekti bezbednosti su razvijeni, posebno od strane institucija Kosova – na veoma efektivan način. Borba protiv stranih boraca je efektivna. U ovom trenutku nema više stranih boraca koji odlaze sa Kosova."

Primopredaja dužnosti novoimenovanom komandantu biće održana u podne, u sedištu KFOR-a, a prisustvovaće i komandant Združenih snaga NATO u Napulju, admiral Džejms Fogo.

General Kouči je, saopšteno je iz KFOR-a, nedavno završio svoj mandat u mirovnoj misiji u Libanu.  

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.