Ambasada SAD pozvala na poštovanje odluke kosovskog Ustavnog suda

Američka ambasada umetničko delo
FOTO: KoSSev

Sve političke stranke i institucije trebalo bi da poštuju odluku Ustavnog suda, oglasila se američka ambasada u Prištini danas – u nedelji u kojoj se očekuje da će kosovski Ustavni sud doneti konačnu odluku povodom dekreta kosovskog predsednika o imenovanju mandatara za sastavljanje nove vlade.

Poštovanje sudskih odluka nije opcija, već je ključno pitanje za kosovsku demokratiju, poručuju iz ambasade SAD u Prištini za Lajmi.

„Kao što je ambasada i ranije naglasila, verujemo da je za kosovsku demokratiju ključno da sve stranke i institucije poštuju odluku Ustavnog suda“, dodaju iz ambasade.

Sa sličnom porukom juče se oglasio i britanski ambasador u Prištini, Nikolas Ebot.

„Neki će biti zadovoljni, drugi će biti razočarani, neki će se radovati, drugi će biti ljuti. Kakva god bila reakcija, u najboljem je interesu Kosova, kao mlade parlamentarne demokratije, da se takva promena dogodi mirno, bez preterivanja u političkoj retorici i bez pretnje nasiljem“, poručio je juče Ebot.

Pozivu ambasade prethodila je jučerašnja izjava poslanika Samoopredeljenja, Arbera Redžaja (Arbër Rexhaj), koji je izrazio lični stav da ova stranka ne bi trebalo da poštuje odluku Ustavnog suda ukoliko se njom onemogući Samoopredeljenju da sastavi novu vladu. Sa druge strane, Redžaj je poručio da zvaničan stav stranke po ovom pitanju još uvek ne postoji.

U iščekivanju odluke o dekretu, pokret Samoopredeljenje je ujedno za sutra najavio i performans na trgu „Skenderbeg“ u Prištini, kojem će, prema najavama, prisustvovati od 3.500 do 5.000 ljudi.

Upozorenje ambasade stiže u jeku uzajamnih optužbi LVV i Aljbina Kurtija sa jedne strane, i Hašima Tačija, odnosno LDK sa druge, o tome ko je prekršio kosovski ustav, uzurpirao vlast i nezakonito postupao, ali i u sitnom odbrojavanju sati do kada bi Ustavni sud trebalo da donese konačnu odluku o dekretu kosovskog predsednika kojim je imenovao Avdulaha Hotija iz LDK za mandatara nove vlade.

Pozitivan ishod iščekuje sam Tači, kao i LDK, koja je u međuvremenu sastavila koaliciju i tvrdi da ima većinu za sastavljanje vlade, dok negativnu presudu po pitanju legalnosti dekreta iščekuje Samoopredeljenje. Ova stranka se obratila Ustavnom sudu istog dana kada je i Tači potpisao dekret – 30. aprila.

Ustavni sud je prvog maja privremeno suspendovao primenu ovog dekreta i odredio rok da konačnu odluku donese do 29. maja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.