Pokret Samoopredeljenje sutra održava „drugi test za proteste“, dobili dozvolu policije

PRotest skenderbeg Priština
FOTO: Koha

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

LVV dobio dozvolu policije za sutrašnji skup

Kosovska policija saopštila je da je primila zahtev Pokreta Samoopredeljenje za sutrašnji skup na trgu „Skenderbeg“ (Skënderbeu) i da ga je odobrila.

U odgovoru za Kohu, iz policije navode da će preduzeti sve neophodne mere u upravljanju situacijom kako bi osigurali javni red.

„Kosovska policija priznaje pravo građana na javna okupljanja, slobodu govora na javnim okupljanjima, protestima i javnim manifestacijama u skladu sa Ustavom i važećim zakonima. Zakonodavstvo na snazi određuje da svako javno okupljanje treba da se prijavi od strane organizatora ili njegovog predstavnika pod uslovima i rokom predviđenim zakonom, kako je prijavljen i ovaj performans/skup“, navodi se u saopštenju KP za Kohu.

Štaviše, u odgovoru se navodi da će, Kosovska policija kao institucija za sprovođenje zakona, preduzeti sve radnje u skladu sa Ustavom Kosova, važećim zakonima i odlukama nadležnih institucija za upravljanje situacijom u vreme pandemije COVID-19, da se garantuju javni red i mir, javno zdravlje, kao i poštovanje odluka, mera i ograničenja predviđenih za pandemiju.

Okupljanje će se održati sutra na trgovima „Skenderbeg“, „Ibrahim Rugova“ i „Adem Jašari“ od 17:00 do 19:00, dok će tehničke pripreme početi u 16:00.

Za održavanje ovog skupa angažovano je 200 aktivista, javlja LVV.

Lvv protest
Foto: Koha
Pokret Samoopredeljenje (Vetevendosje) sutra održava drugi „test“ za proteste

Očekuje se da će Pokret Samoopredeljenje sutra organizovati drugi skup na prištinskom trgu kojem će prisustvovati od 3.500 do 5.000 ljudi.

Iz Samoopredeljenja, međutim, navode da nije u pitanju protest, već da je to proba za održavanje protesta.

„U toku ovog vremena imali smo mnogo zahteva i zainteresovanost građana za održavanje protesta zbog dešavanja u zemlji. Nakon uspešne realizacije prvog testa od strane građana i aktivista, mislili smo da uradimo i drugi test, ali u većem obimu. Dakle, ovo sigurno nije protest, već proba na kojoj će biti od 3500 do 5000 ljudi“, kaže se u službenom odgovoru Pokreta Samoopredeljenje za Kohu.

Nedavno je takva proba organizovana na trgu sa oko 1.500 ljudi.

Danas je vršilac dužnosti kosovskog premijera, Aljbin Kurti (Albin Kurti), u iščekivanju odluke Ustavnog suda o dekretu za mandatara, rekao da ublažavanje mera ograničenja kretanja nije povezano sa mogućnošću da se protesti održe ove nedelje, dodajući da pravo na protest pripada samo građanima.

Podsetimo, prvi protest odnosno, kako je tada nazvan „proba za protest sa distancom“ održan je 12. maja. Više o tome u posebnoj vesti:

U Prištini protest sa fizičkom distancom

 



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.