Poslanik LVV: Odluku Ustavnog suda ne treba poštovati ukoliko se ne omogući da LVV formira vladu

Arber Redžaj
FOTO: Klan Kosova

Odluka Ustavnog suda povodom Tačijevog dekreta o imenovanju mandatara za sastavljanje nove vlade trebalo bi biti ista kao i ona u vreme VLAN koalicije iz 2014. U suprotnom, Samoopredeljenje (LVV) ne bi trebalo da je poštuje, poručio je sinoć u intervjuu na TV Klan Kosova poslanik LVV, Arber Redžaj (Arbër Rexhaj).

„Imali smo već takav slučaj, odnosno odluku Ustavnog suda u vreme LAN-a, odnosno VLAN-a, malo kasnije, kada je Ustavni sud odlučno rekao da prvi subjekt na izborima – pobednik – dobija mesto skupštine i ima pravo da formira vladu“, rekao je Redžaj za Kljan Kosova.

Te upravo zbog toga poručuje da Samoopredeljenje očekuje da će Ustavni sud doneti odluku u skladu sa ranijom odlukom.

„To znači da pokret Samoopredeljenje ima pravo da formira vladu“, poručuje.

„Tači prekršio Ustav“

Iako pokret Samoopredeljenje na tri poziva kosovskog predsednika da mu se prosledi ime mandatara za sastavljanje nove vlade, nije odgovorio pozitivno, Redžaj tvrdi da je Hašim Tači, povredio Ustav time što je zaključio da Pokret Samoopredeljenje ne želi da imenuje mandatara, a nakon čega ga je dodelio LDK.

„Nigde u Ustavu Kosova nije definisan rok do kada Pokret Samoopredeljenje predsedniku mora da pošalje ime nosioca mandata. U ovom slučaju, predsednik ne može da pretpostavi ili analzira da li će LVV da pošalje ime ili ne… Ovde je počino prvo kršenje Ustava“, rekao je.

Na pitanje da li će Pokret Samoopredeljenje poštovati odluku Ustavnog suda, ukoliko bude bila drugačija od one iz 2014, Redžaj navodi da o tome još uvek nije odlučeno, ali i da se on, kao i pojedinci iz ove stranke zalažu da ona ne bude prihvaćena.

„Ustav definiše aktivnosti o formiranju vlade. Ustav Kosova je već doneo odluku. Ukoliko Ustavni sud donese drugačiju, onda je u suprotnosti sa prethodnom. Tada (2014.) smo prihvatili odluku Ustavnog suda, iako to nije bilo u našem političkom interesu, a sada, ukoliko Ustavni sud donese drugačiju odluku kojom ne poštuje svoju odluku, naravno da je pokret Samoopredeljenje neće poštovati“, poručuje, uz naznaku da je to njegovo lično mišljenje, ali i da veruje da i drugi iz Samoopredeljenja imaju isti stav.

„Održaće se sastanak Predsedništva i biće doneta jasna odluka, međutim, ja insistiram na tome da se ne prihvati odluka Ustavnog suda koja je u suprotnosti sa njegovim prethodnim odlukama“, istakao je Redžaj.

Na pitanje da li bi se nepoštovanjem odluke Ustavnog suda stvorio opasan presedan, odgovara da bi se u suprotnom stvorio drugi presedan.

„Više se ne bi smatralo da pobednik izbora treba da formira vladu, pa će peti, treći ili sedmi, a ne prvi moći da formira vladu“.

Izjava poslanika LVV stiže samo par sati nakon poziva britanskog ambasadora u Prištini, Nikolas Ebota, da bi svi trebalo da poštuju odluku Ustavnog suda, kakva god ona bila.

„Neki će biti zadovoljni, drugi će biti razočarani, neki će se radovati, drugi će biti ljuti. Kakva god bila reakcija, u najboljem je interesu Kosova, kao mlade parlamentarne demokratije, da se takva promena dogodi mirno, bez preterivanja u političkoj retorici i bez pretnje nasiljem“, poručio je juče Ebot.

Ovo svojevrsno upozorenje međunarodnog diplomate stiže u jeku uzajamnih optužbi LVV i Aljbina Kurtija sa jedne strane, i Hašima Tačija, odnosno LDK sa druge, o tome ko je prekršio kosovski ustav, uzurpirao vlast i nezakonito postupao, ali i u sitnom odbrojavanju sati do kada bi Ustavni sud trebalo da donese konačnu odluku o dekretu kosovskog predsednika kojim je imenovao Avdulaha Hotija iz LDK za mandatara nove vlade.

Pozitivan ishod iščekuje sam Tači, kao i LDK, koja je u međuvremenu sastavila koaliciju i tvrdi da ima većinu za sastavljanje vlade, dok negativnu presudu po pitanju legalnosti dekreta iščekuje Samoopredeljenje. Ova stranka se obratila Ustavnom sudu istog dana kada je i Tači potpisao dekret – 30. aprila.

Ustavni sud je prvog maja privremeno suspendovao primenu ovog dekreta i odredio rok da konačnu odluku donese do 29. maja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.