Ambasada SAD o ubistvu braće Bitići: „Ne možemo – i nećemo – zaboraviti ovaj zločin“

braća bitići

„Nećemo zaboraviti smrt braće Bitići, niti ćemo prestati da tražimo pravdu. Srpske vlasti moraju do kraja da istraže ovaj zločin i pokažu napredak u vladavini prava“, oglasili su se iz američke ambasade u Beogradu povodom 22. godišnjice ubistva braće Bitići.

„Dvadeset dve godine su prošle od kada su trojica Amerikanaca – Jili, Agron i Mehmet Bitići – nestala za vreme pritvora u kome su ih držale specijalne snage srpske policije. Njihova tela su kasnije pronađena u Petrovom selu u istočnoj Srbiji, u bazi jedinice pod komandom Gorana Radosavljevića – Gurija“, poručili su danas iz američke ambasade u Beogradu.

Navode da su braća Bitići pogubljena hicima u glavu dok su im ruke bile vezane na leđima – a da ni posle više od dve decenije nije došlo do potpune istrage ovog slučaja.

Precizirali su da „pravda za braću Bitići i njihove porodice, i odgovornost onih koji su izvršili i prikrili njihovo ubistvo“, ostaje jedan od prioriteta u bilateralnim odnosima SAD i Srbije.

Navodeći da srpske vlasti godinama obećavaju pomoć u vezi sa ovim slučajem, ambasada SAD pozvala je još jednom Beograd da sprovede punu istragu.

„Ovaj slučaj, kao i mnogi drugi, ukazuje na hitnu potrebu da Srbija razreši nedovršene istrage ratnih zločina i posveti se jačanju vladavine prava“, zaključili su.

Ambasada SAD u Beogradu oglasila se pre svega pet dana takođe povodom slučaja ubistva braće Bitići.

Povod za tadašnju objavu na Tviteru ove ambasade bila je vest da je Goranu Radosaveljviću Guriju, koji se povezuje sa slučajem Bitići, uručena plaketa u Novom Sadu na obeležavanju Dana žandarmerije 30. juna, u znak zahvalnosti za uspešnu saradnju.

Tada su iz Ambasade poručili da bi Radosavljević trebalo da bude suočen sa pravdom, a ne da dobija priznanja.

„Radosavljević je čovek koji je upravljao kampom za obuku, gde su 1999. godine pronađeni ostaci trojice ubijenih Amerikanaca – Ilija, Agrona i Mehmeta Bitićija“, naglasili su.

KoSSev: Reakciju ambasade komentarisala je Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo.

„Očekujem da ministar spoljnih poslova Srbije uputi protestnu notu američkoj ambasadi koja je poručila da Goran Radosavljević treba da bude suočen sa pravdom a ne nagrađivan“, poručila je u objavi na Tviteru.

Podsetimo, Stejt department je u decembru 2018. Radosavljeviću zabranio ulazak u SAD, zbog „umešanosti u grubo kršenje ljudskih prava“.

„Radosavljević je verodostojno upleten u ubistvo braće Bitići 1999. godine, trojice albansko-američke braće koji su ubijeni u Srbiji nakon rata na Kosovu“, navedeno je tada u saopštenju.

Ambasada SAD je u više navrata ponovila stav da Radosavljević „svejedno snosi krivicu, bilo da je lično počinio zločin ili je naprosto imao komandnu odgovornost nad počiniocima“ i da „neće odustati od zahtevanja pravde“.

Agron, Mehmet i Ili Bitići, državljani SAD koji su se u sastavu „Atlantske brigade“ borili na strani „Oslobodilačke vojske Kosova“ (OVK) tokom rata na Kosovu, uhapšeni su po završetku NATO intervencije 1999. godine na granici sa Kosovom zbog ilegalnog prelaska u Srbiju.

Nakon odležane prekršajne kazne od 15 dana pušteni su iz zatvora, ali ih srpska policija odvodi u bazu Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP Srbije u Petrovom Selu, koja je bila pod komandom Gorana Radosavljevića Gurija.

Njihova tela, sa vezanim rukama i ranama od ispaljenih metaka na potiljcima, otkrivena su u julu 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, u istočnoj Srbiji, zajedno sa drugim telima kosovskih Albanaca.

Istraga u Srbiji

Ubistvo braće Bitići, već 22 godine nije razrešeno. Kako je nedavno preneo EuroNews, istraga o ubistvu braće Bitići u Srbiji je i dalje otvorena.

Kako prenosi Radio slobodna Evropa, tužilaštvo za ratne zločine u Srbiji saopštilo je 7. jula za ovaj medij da se prikupljaju novi dokazi i činjenice „u cilju utvrđivanja identiteta“ počinioca ubistva Ilija (Ylli), Agrona i Mehmeta Bitićija.

Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu je 2012. godine izreklo oslobađajuće presude Sretenu Popoviću i Milošu Stojanoviću, optuženima za pomaganje u ubistvu braće Bitići, jer nije dokazano da su izvršili krivična dela za koje se terete.

Ovaj medij je ujedno javio da je Radosavljevića u vezi sa ubistvom braće Bitići ispitivalo tužilaštvo u Srbiji i da je svedočio na suđenju.

Radosavljević je još 2008. svedočio pred Većem za ratne zločine na suđenju za ubistvo braće Bitići. Tada je rekao da je za ovo ubistvo saznao nakon što su, juna 2001, pronađene grobnice u Petrovom Selu u kojima su bila i tela braće Bitići. Na tom suđenju je izjavio da je bio rukovodilac obuke u Nastavnom centru MUP-a u Petrovom Selu (gde su braća Ili, Agron i Mehmet Bitići ubijena 9. jula 1999), ali da o zločinu nema neposrednih saznanja.

„O ubistvu sam saznao posle dužeg vremena na kolegijumu MUP-a Srbije kada su pronađene masovne grobnice i tela trojice američkih državljana albanskog porekla“, tvrdio je.

Vladimir Vukčević, bivši tužilac za ratne zločine je 2013. godine rekao da je Radosavljević i dalje „pod opservacijom“ u slučaju Bitići.

On je tad naveo da je Tužilaštvo došlo do novih dokaza u slučaju ubistva braće Bitići koji daju jasniju i potpuniju sliku o tome šta se tačno desilo, ali da istraga nije utvrdila niti da je odgovoran, niti da nije.

Kako je Vukčević tada naveo, predstavnici Američke ambasade u Beogradu, bili su stalno prisutni prilikom istrage i interesovali se za predmet, a istragu o ubistvu trojice Bitićija vodio je i FBI.

Bivši tužilac je 2016. godine rekao da slučaj Bitići nije okončan, ali ne zbog toga što tužilaštvo nije radilo svoj posao, već zato što „drugi nisu ispunili dogovor“.

„Da je bilo dokaza protiv Gorana Radosavljevića Gurija, ne bi se on šetao po ulici“, rekao je Vukčević u januaru 2016.

Zamenik tužioca za ratne zločine Dragoljub Stanković tvrdio je da egzekucija braće Bitići nije mogla da prođe bez Radosavljevića, preneo je takođe EuroNews.

Naslednica Vladimira Vukčevića na mestu tužioca za ratne zločine, Snežana Stanojković rekla je da Tužilaštvo nastavlja da radi na rasvetljavanju ovog slučaja, ali je podsetila da je sud doneo oslobađajuću presudu protiv dvojice okrivljenih.

Pročitajte još:

Slučaj Bitići i Goran Radosavljević Guri: Jedan od najvećih sporova na relaciji Srbije i SAD ponovo je u fokusu

Ambasada SAD: Guri treba da bude suočen sa pravdom, a ne da dobija priznanjaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.