Telefonska linija za psihosocijalnu pomoć starijim licima i osobama sa invaliditetom

Foto: Radio Kontakt plus

Telefonska linija namenjena pružanju psihosocijalne pomoći i informacija starijim licima i osobama sa invaliditetom, otvorena je i u Kosovskoj Mitrovici, piše Radio Kontakt plus.

Usluge preko broja 065 423 68 61 pružaju se svakog radnog dana od 9.00 do 13.00 časova.

Za one koji se opredele za razgovor licem u lice, kancelarija se nalazi u okviru Međunarodnog poslovnog koledža (IBCM), u ulici Cara Dušana, na trećem spratu.

„Pružanje psihosocijalne pomoći i informacija starim licima i osobama sa invaliditetom za vreme pandemije Covid-19“, trogodišnji je projekat čiji je nosilac Crveni krst Srbije, a na prostoru Kosova i Metohije se sprovodi u partnerstvu sa NVO „Caritas“.

Projekat se odnosi na psihosocijalnu pomoć i podršku licima preko 65 godina starosti i osobama sa invaliditetom, a u cilju prevazilaženja posledica pandemije Kovida 19, zatim sličnih situacija koje su imali ranije i kriza koje im se eventualno mogu javiti, precizira psihološkinja i koordinatorka na projektu, Svetlana Baldini.

„S obzirom na to da su za vreme epidemije naši stariji sugrađani bili rizična grupa, gde su najviše bili izloženi izolaciji, zatvorenosti, karantinu… psihosocijalna podrška bi bila pomoć u prevazilaženju stanja stresa koji se doživi u tom trenutku. Neko se snašao bolje, neko malo slabije. Onaj ko je imao nekog svog pored sebe, pretpostavljam da mu je bilo lakše i bolje. Međutim, imamo puno stanovnika koji su bili sami i koji su ostali sami i dalje. Nekako nisu bili ni u mogućnosti, pogotovo iz tih udaljenih sredina, da dođu i da pitaju za pomoć. Tom prilikom su se razvijali razni neki mentalni problemi koji su možda imali elemente raznoraznih smetnji i poremećaja u smislu anksioznosti, neprijatnosti, teskoba, gde možda nisu znali kako da se izbore sa datom situacijom. Kroz ovaj projekat možemo da im izađemo u susret – da im pomognemo kroz razgovor i iz tog razloga se formirala telefonska linija na koju oni mogu da pozovu i da nas pitaju za sve što im je potrebno“, objašnjava Baldini.

Pored psihosocijalne podrške, pružaju i neophodne informacije do kojih ove grupacije nisu u mogućnosti da dođu.

„Mi u Caritas-u smo umreženi sa svim institucijama na teritoriji Kosova – centrima za socijalni rad, Republičkim fondom za penziono osiguranje, zdravstvenim ustanovama, KBC-om i svim ostalim institucijama, kao i nevladinim organizacijama i udruženjima koja se bave ovom tematikom. Bilo da je to novčana socijalna pomoć, tuđa nega i pomoć… Dakle, sve relevantne informacije koje su im neophodne vezano za određene institucije, mogu da nas pozovu i uputićemo ih na pravu adresu.“

Pored starijih osoba, projekat se odnosi i na pružanje pomoći osobama sa invaliditetom.

„Oni su takođe rizična grupa i njima je potrebna podrška u svim tim sferama – što psihološka, što informativna podrška, gde možda nisu u mogućnosti da sve informacije nađu na internetu. Kod nas mogu da dobiju apsolutno sve informacije. Kad kažem sve informacije, to ne znači da smo svemogući i da znamo apsolutno sve, nego da iako nešto ne znamo u datom trenutku, tu smo da saznamo. Faktički smo tu da ih uputimo na pravi put, što je jako značajno.“

Pored toga, roditelji i staratelji koji vode brigu o osobi sa invaliditetom, a imaju potrebu da ostvare pravo na pomoć u vidu higijenskih paketa, pomagala i slično, mogu se takođe obratiti putem navedene telefonske linije.

„Imamo našu nevladinu organizaciju ‘Home care’, čije je sedište u Uroševcu, a koja je u mogućnosti da obezbedi takva sredstva. Mogu da nam se obrate putem telefona, mi ćemo ih povezati sa njima. Ono što mogu obezbediće oni, u suprotnom, povezaće korisnike sa drugim organizacijama, koje pružaju takvu vrstu podrške.“

Na ovom projektu angažovano je šest edukovanih stručnih saradnika i volontera, koji su prošli neophodne obuke. Jedna od njih je psihološkinja Marija Ilić.

Kaže da je mentalno zdravlje svakog od nas veoma važno, ali da nije dovoljno promovisano.

„Kada sam dobila priliku da volontiram na ovom projektu, rado sam se priključila. Smatram da mogu i svoje veštine da procenim kroz taj rad, a i da budem od pomoći drugima. Zadatak nas volontera jeste da u telefonskom razgovoru, našim korisnicima pružimo emocionalnu i socijalnu podršku i da damo te bitne informacije koje su im potrebne. Pozvala bih starija lica i osobe sa invaliditetom da se osete slobodnim da nas pozovu svakog radnog dana od 9 do 13 časova, neko od volontera je uvek na telefonskoj liniji u tom vremenskom periodu“, poručuje.

Telefonska linija 065 423 68 61, namenjena je svim licima koja žive u većinski srpskim sredinama, a sam projekat sprovodi se svuda na Kosovu, gde NVO „Caritas“ ima kancelarije.

Radio Kontakt plusPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.