Ugljanin i Kamberi kod Kurtija: Priznajemo nezavisnost Kosova

Foto: Kosovska Vlada

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Šest poslanika u Skupštini Srbije, Albanci i Bošnjaci, posetili su u sredu vladu Kosova i premijera Aljbina Kurtija. U saopštenju koje je Vlada poslala medijima navodi se da „šest poslanika Skupštine Srbije priznaje nezavisnost Kosova i podržava vladu Kurtija“.

U saopštenju Vlade navodi se da su Kurtija posetili Sulejman Ugljanin, predsedavajući Stranke demokratske akcije Sandžaka, Šaip Kamberi (Shaip), šef poslaničke grupe „Ujedinjena dolina – SDA Sandžak“, poslanici Enis Imamović, Nadije Bećiri (Beqiri), Mirsad Hodžić (Hodzhiq), Arđend Bajrami (Argjend) i Selma Kučević.

„Izrazili su punu podršku premijeru Republike Kosovo Aljbinu Kurtiju na sastanku koji su danas imali u njegovom kabinetu u Vladi Republike Kosovo“, navodi se u saopštenju.

Ugljanin je, prema saopštenju, zahvalio Kurtiju na odobrenju rezolucije u Skupštini Kosova, kojom se osuđuje genocid u Srebrenici. Rekao je da su „Bošnjaci veoma zahvalni što se Skupština Kosova priklonila zakonu i osudila najveći zločin u Evropi posle Drugog svetskog rata, kada su srpske bezbednosne snage ubile i masakrirale 8.000 bošnjačkih muškaraca i dečaka u jednom danu“.

„Ugljanin je naglasio da poslanici koalicije ‘Ujedinjena dolina – SDA Sandžak’ priznaju nezavisnost i državu Kosovo. Rekao je da podržavaju premijera Kurtija i vladu Kosova u opredeljenju da zaštite prava Albanaca u Srbiji“, navodi se dalje u saopštenju.

„Štiteći prava Albanaca, štitite i prava Bošnjaka“, rekao je Ugljanin i pohvalio pristup vlade Kurtija u uspostavljanju reciprociteta prava nacionalnih manjina na Kosovu i u Srbiji. A kako se navodi, dodao je i da je to „lek za rešavanje problema manjina na Balkanu“.

Poslanici su Kurtija informisali o funkcionisanju izvršnih tela Nacionalnih veća, pri čemu je Bošnjačko nacionalno veće imalo 35 članova i 7 delegata u izvršnom odboru, dok Skupština Albanskog nacionalnog veća ima 15 članova.

„Premijer Kurti je rekao da je trenutno polovina Sandžaka u NATO-u, a polovina nije, na osnovu činjenice da je deo Sandžaka u Srbiji, a drugi u Crnoj Gori. Ponovio je da se Srbija mora distancirati od krvave prošlosti i politike Slobodana Miloševića.

„Dok se Srbija ne distancira i dok ne učini jednu inspekciju svoje prošlosti, ne može da ide u pravcu budućnosti i normalizacije odnosa sa Kosovom“, zaključio je premijer Kurti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.