Ambasada SAD: Guri treba da bude suočen sa pravdom, a ne da dobija priznanja

Goran Radosavljević- Guri
Foto: Medija Centar
Vest je ažurirna

Ambasada SAD u Beogradu je, povodom vesti da je Goranu Radosavljeviću Guriju, koji je povezan sa slučajem Bitići uručena plaketa Žandarmerije, saopštila da on treba da bude suočen sa pravdom, a ne da dobija priznanja.

„Radosavljević je čovek koji je upravljao kampom za obuku, gde su 1999. godine pronađeni ostaci trojice ubijenih Amerikanaca – Ilija, Agrona i Mehmeta Bitićija“, navela je ambasada SAD na Tviteru.

KoSSev: Reakcija američke ambasade dolazi samo dan nakon što je obeležena rođendanska žurka Sjedinjenih Država povodom 4. jula u Beogradu, a na kojoj je američki ambasador u Srbiji, Entoni Godfri kazao da „Srbija danas nema boljeg prijatelja od SAD“.

SAD su sankcionisale Radosavljevića zbog umešanosti u njihova ubistva i on treba da bude suočen sa pravdom, a ne da dobija priznanja, ukazala je ambasada, uz vest Radio Slobodne Evrope da je na obeležavanju Dana žandarmerije 30. juna u Novom Sadu, komandant Žandarmerije Dejan Luković uručio Radosavljeviću plaketu, u znak zahvalnosti za uspešnu saradnju.

KoSSev: Reakciju ambasade komentarisala je Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo.

„Očekujem da ministar spoljnih poslova Srbije uputi protestnu notu američkoj ambasadi koja je poručila da Goran Radosavljević treba da bude suočen sa pravdom a ne nagrađivan“, poručila je u objavi na Tviteru.

Stejt department je u decembru 2018. Radosavljeviću zabranio ulazak u SAD, zbog umešanosti u grubo kršenje ljudskih prava, podsetio je RSE.

„Radosavljević je verodostojno upleten u ubistvo braće Bitići 1999. godine, trojice albansko-američke braće koji su ubijeni u Srbiji nakon rata na Kosovu“, navedeno je tada u saopštenju.

Agron, Mehmet i Ili Bitići, državljani SAD koji su se u sastavu „Atlantske brigade“ borili na strani „Oslobodilačke vojske Kosova“ (OVK) tokom rata na Kosovu, uhapšeni su po završetku NATO intervencije 1999. godine na granici sa Kosovom zbog ilegalnog prelaska u Srbiju.

Nakon odležane prekršajne kazne od 15 dana pušteni su iz zatvora, ali ih srpska policija odvodi u bazu Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP Srbije u Petrovom Selu, koja je bila pod komandom Gorana Radosavljevića Gurija.

Njihova tela, sa vezanim rukama i ranama od ispaljenih metaka na potiljcima, otkrivena su u julu 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, u istočnoj Srbiji, zajedno sa drugim telima kosovskih Albanaca.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.