Ambasada SAD pozdravila potvrđivanje kandidata za gradonačelnike Srpske liste

SAD ambasada kosovo

Američka ambasada u Prištini čestitala je Izbornom panelu za žalbe i predstavke (IPŽP) na odluci da potvrdi kandidate Srpske liste za izbore za gradonačelnike 19. maja u četiri severne opštine. U isto vreme iz ove ambasade pohvaljuju i Centralnu izbornu komisiju (CIK) za njenu brzu akciju u potvrđivanju odluke IPŽP-a i nastavljanju sa aktivnostima vezanim za vanredne izbore na Severu, navodi se u saopštenju ambasade.

Izborni panel za žalbe i predstavke, na žalbu Srpske liste zbog nepotvrđivanje njihovih kandidata za gradonačelnike od strane CIK-a, juče je doneo odluku kojom se CIK-u nalaže njihovo potvrđivanje.

Na prvobitnu odluku CIK-a da ne potvrdi kandidate za gradonačelnike Srpske liste nije bilo mnogo reakcija. Nemački ambasador u Prištini, Kristijan Helt jedini je od međunarodnih predstavnika koji se tada oglasio.

„Bez da ocenjujem pravni aspekt ove odluke u ovom trenutku, zaista moram da se upitam da li je ovakav korak politički mudar. Kao da stvari nisu dovoljno komplikovane. I zašto CIK još uvek nije u punom sastavu?“, napisao je Helt na Tviteru.

U retke reakcije iz međunarodne zajednice na nedavna dešavanju u CIK-u, spada i današnje saopštenje Američke ambasade u Prištini.

Iz ove ambasade, pozdravili su odluku IPŽP-a ali i pohvalili „brzu akciju CIK-a u potvrđivanju odluke IPŽP-a“.

„U potpunosti popunjen osobljem – i nestranački CIK – je od vitalnog značaja za efikasno regulisanje i praćenje izbora, koji su osnovni element kosovske demokratije“, stoji u saopštenju ambasade.

Posle izbora za gradonačelnike, „uspešni kandidati treba da ispune svoje mandate, radeći u okviru kosovskih institucija u ime svojih birača“, poručili su.

Podsećamo, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić 10. aprila izjavio je da učešće Srpske liste na predstojećim vanrednim kosovskim izborima, ne predstavlja konačnu odluku.

„Kad pobede, mogu opet da podnesu ostavke“, izjavio je tada Vučić.

S druge strane, desetak dana kasnije, kosovski premijer Ramuš Haradinaj odgovorio je da bi eventualna „ostavka izabranih gradonačelnika u četiri severne opštine nakon predstojećih izbora bila kršenje ustavnog poretka Kosova“.

„Vučićev poziv za njihovu ostavku je jasan znak hipokrizije i izdaje volje ljudi“, poručio  je Haradinaj.

Više o ovim izborima čitajte na našoj tematskoj strani: LOKALNI IZBORI NA SEVERU 2019

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.