Vladika Teodosije: Da u trpljenju i stradanju ne očajavamo, već da imamo nadu u Boga i spasenje

FOTO: Eparhija Raško-prizrenska

“Poruka današnjeg praznika, Velikog petka – da u trpljenju i u stradanju ne očajavamo, već da imamo nadu u Boga i u spasenje” – poručio je iz Kosovske Mitrovice vladika raško – prizrenski Teodosije.

Vladika Teodosije je danas, na Veliki petak, u hramu Sv. Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, služio večernje bogosluženje na kojem je izneta plaštanica, nakon čega su vernici prilazili na celivanje i poklonjenje.

Svi mi ovde na zemlji, kazao je vladika Teodosije, prolazimo krst i krsni put i svi mi ovde na zemlji, ako ćemo da služimo Gospodu, istini i pravdi njegovoj, moramo mnogo da pretrpimo od ljudi koji su od ovoga sveta, jer smo pošli putem Hristovim.

“A ako su Gospoda našega gonili, raspeli i ubili, šta tek treba mi da očekujemo braćo i sestre?” – upitao je vladika.

“A Gospod nam poručuje da nas nikada neće ostaviti, da će biti sa nama i u stradanju i u poniženju i da će nas podići obnoviti, vaskrsnuti, posle golgote koju prolazimo ovde na zemlji” – istakao je on.

Vladika je rekao da očekujemo da nam Gospod sudi, ne po delima našim, jer ako bi bilo po delima, niko se ne bi spasao, već da nam Gospod sudi po milosti i ljubavi svojoj koju je pokazao prema nama i ovom svetu.

“Da se predamo volji Božjoj, da sve što s nama bude, neka bude Njegova volja sveta, u smirenju i trpljenju da prihvatimo njegovu svetu volju, a Gospod zna šta je nama potrebno za ovaj život i za naše spasenje, to je poruka današnjeg praznika, Velikog petka – da u trpljenju i u stradanju ne očajavamo, već da imamo nadu u Boga i u spasenje” – rekao je vladika Teodosije.

FOTO: Eparhija Raško-prizrenska

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Veliki petak, u znak sećanja na dan kada je Isus Hristos raspet na krstu na Golgoti.

Veliki petak se smatra najtužnijim danom hrišćanstva i na taj dan se ne služi liturgija u crkvama, osim ako se poklopi sa Blagovestima.

Od Velikog četvrtka do Vaskrsa ne oglašavaju se zvona na crkvama, jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti.

Pravoslavni hrišćani u nedelju, 28. aprila obeležavaju Vaskrs.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.