Aslamova puštena, ali persona non grata na Kosovu: Imali su ceo dosije o meni, nemam nikakve veze sa tajnim službama, ali sam rekla, pobediće ruska vojska svakako

FOTO: Profilna sllika na Telegram kanalu „Goruće tačke sa Darijom Aslamovom“

Novinarku ruske „Komsomoljskaje pravde“ Dariju Aslamovu, zajedno sa suprugom, hrvatskim novinarom Robertom Valdecom, juče popodne privela je Kosovska policija prilikom pokušaja da uđe na Kosovo na jednom od prelaza na Severu, nije potvrđeni i kojem. U međuvremenu su pušteni, a Aslamova je proglašena za nepoželjnu osobu na Kosovu. Neposredno nakon privođenja, kosovski ministar unutrašnjih poslova koji je prvi saopštio vest, spominjući samo Aslamovu, tada je naveo da se radi o osobi koja se bavi „špijunažom pod maskom novinara“. Aslamova je jutros iznela detalje za radio program svoje medijske kuće, uz naglasak da je ispitivana pre svega o situaciji u Ukrajini a da je na Kosovo išla da „radi reportažu o manastirima“.

Telegram stranica „Komsomolska pravda“ od jutros u više kraćih vesti prenosi izveštaj sa programa svog radija za koji je Aslamova pričala nakon puštanja.

„Bio je to verbalni duel i radili su veoma profesionalno. Bili su veoma strogi u pravilima, bili su ljubazni, a onda su pitali – možda smo te nečim uvredili? Nekoliko sati kasnije mediji su pisali da sam ruski špijun. Rekla sam da treba da kontaktiramo sa nekim, ali nam nije bilo dozvoljeno. Priveli su nas, a nikakve optužbe nisam dobila. Nastaviću da radim, vraćam se u Beograd“, rekla je Darija radiju „Komsomolska pravda“.

Prethodno je kazala da je noć provela u Raški u koju je sa suprugom nakon puštanja otišla taksijem, te da je nekoliko sati po privođenju u subotu već bila obaveštena da će je i pustiti.

„Nekoliko sati nakon hapšenja, obaveštena sam da ću biti vraćena na granicu i molila sam se da ovo naređenje ne bude poništeno. Vratili su mi lične stvari, bila je to duga procedura deportacije, iako nisu stavili pečat deportacije. A onda noć, bili smo sami na putu. Nismo išli u albanske autobuse, našli smo taksi do grada Raška, našli smo sobu noću. Ali to je bolje od zatvora“, rekla je Aslamova.

Navodi da je cilj njenog dolaska bila reportaža o pravoslavnim manastirima na Kosovu, i da je na put išla sa suprugom, te da je prilikom pokušaja da pređe, tokom pasoške kontrole njen pasoš pokazao „znak opasnosti“.

„Zajedno sa mojim suprugom, on je hrvatski novinar, išli smo da uradimo reportažu o pravoslavnim manastirima na Kosovu. A na granici je moj pasoš reagovao kao ‘znak opasnosti’. Kada su ga provukli kroz kompjuter, videla sam na licu da nešto nije u redu. Zamolili su nas prvo da sačekamo, ali nam nisu dali pasoš, pozvali su nas u sobu gde smo čekali dva sata. Onda je stigao policijski auto i tada smo morali da predamo telefone, rečeno nam je da idemo u Mitrovicu, bićemo saslušani. A onda su počeli da gledaju izbliza. Dok smo stizali u policiju, stvari su postajale ozbiljne. Bilo je jasno da nekoga čekaju – videli smo dvoje mladih ljudi, tipičnih za specijalce“, ispričala je Aslamova.

Kupili su nam sendviče ali nisam mogla da jedem, bila strašna vrućina 

„Onda je došlo do trenutka kada sam shvatila da stvari ne valjaju. Pitali su nas da li bih želela da uzmem pilule koje sam imala kod sebe. Rekla sam ne. Onda su pitali – možda da kupimo nešto za jelo. A moj muž je pitao – zašto ne možemo da izađemo da jedemo? Rečeno nam je – to će odlučiti Priština, pa – jedite. Kupili su nam sendviče. Ali nisam mogla ni da jedem, bila je strašna vrućina. Saznala sam tek ujutru, da je dan ranije u devet uveče kosovska policija saopštila da je uhapsila ruskog špijuna i sve društvene mreže na Kosovu eksplodirale su od histerije i lajkova. Da me razmene, ili predaju Amerikancima, da bi Amerikanci trgovali, Ili šta treba da se pošalje u Ukrajinu. […]

Nemam nikakve veze sa tajnim službama

„Imali su ceo dosije o meni. I nakon toga se situacija pogoršala, zabranjeno mi je da ustanem. Sedela sam mnogo sati, počeli su divlji bolovi u leđima. A onda su postavili tipično pitanje, ne da bi čuli odgovor, već da bi proverili reakciju čoveka – da li ja radim za ruske specijalne službe. Rekla sam ne. Ali oni su insistirali – pa, recite mi, iskreno, iskreno, jasno je da radite za ruske specijalne službe, da ste agent. Kažem, slušaj, pa ja sam novinar, sve što se štampa može se naći u novinama. Ja nemam nikakve veze sa tajnim službama!“

Ispitivanje je trajalo više sati, potvrdila je. Tvrdi da su joj postavljali pitanja o tome da li je upoznala ruskog ministra spoljnih poslova, zašto je deportovana iz Moldavije i kako je uradila intervju sa Dodonom, da li se srela sa Marin le Pen, da li je radila u Ukrajini.

„Stalno su me pitali za specijalnu operaciju – o tome šta ja mislim. Pitali su ko će pobediti, rekla sam, svakako ruska vojska“, na telegram kanalu „Komsomoljskaja pravda“, u više navrata od jutros se objavljuje svedočenje Aslamove nakon puštanja.

Prethodno je i medijska kuća za koju radi izdala saopštenje: „Aslamova je stupila je u kontakt sa našom redakcijom i rekla da se nalazi u mestu Raška. U noći 7. avgusta kosovske vlasti su je pustile nakon privođenja, a posle toga ona je samostalno otputovala autobusom“.

U nekim od prethodnih izveštaja se navodi da je njen novinarski zadatak bio da izvesti o situaciji nakon najnovijih tenzija, te se tako neki od detalja u izveštajima „Kosmomoljska pravda“ na Telegram kanalu razlikuju od onog što prenose kao svedočenje Aslamove od jutros.

Navode takođe da je Darija Aslamova u međuvremenu stupila i u kontakt sa ruskom ambasadom u Srbiji, koja prethodno, kako su javili mediji u Beogradu nije imala vest o njenom privođenju.

Aslamova se na svom Telegram kanalu „Goruće tačke sa Darijom Aslamovom“ nije oglašavala nakon 5. avgusta, odnosno pre puta na Kosovo. Objavila je tada fotografiju iz Beograda sa episkopom remezijanskim Stefanom.

„Hristov ratnik. Sa takvim blagoslovom, nije strašno ići u bitku“, napisala je ona u objavi pred polazak.

Svećlja: Persona non grata

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Đželjaj Svećlja (Xhelal Sveçla) upravo je potvrdio da je Darija Aslamova proglašena za nepoželjnu osobu, i to uz fotografiju nje u vojnoj uniformi.

„Kao ministar unutrašnjih poslova, u okviru svojih zakonskih ovlašćenja, na osnovu Zakona o strancima, članovi 17 i 66 A, proglasio sam Dariju Aslamovu nepoželjnom osobom u Republici Kosovo. Ovom licu je zabranjen ulazak na teritoriju Republike Kosovo pet godina. Svako ko sa određenim ciljevima ili direktivama šteti ili pokušava da destabilizuje našu zemlju, suočiće se bez sumnje sa snagom zakona Republike Kosovo“, napisao je na Fejsbuku Svećlja, preko kojeg obaveštava javnost.

Kada je prethodno objavio vest o hapšenju, takođe uz više fotografija, među kojima su i one Aslamove u zagrljaju sa ruskim vojnicima, Sergejem Lavrovim, kao i dve fotografije sa Sadamom Huseinom i sa Bašarom el Asadom sa kojim je radila intervju 2016, Svečlja je naveo:

„Mnoge zemlje su dokazale da se bavila špijunažom za ruske vojne obaveštajne službe i da je delovala pod maskom novinara. Ista je takođe učestvovao u borbama u Ukrajini propagandom o ruskoj invaziji Ukrajine. Vlasti Republike Kosovo bile su svesne njene aktivnosti, ali i toga da joj je u nekim zemljama zabranjen ulazak zbog njene aktivnosti“.

Tada je istakao i to da je na Kosovo pokušala da uđe nedelju dana nakon najnovijih tenzija u pokušaju kosovske vlade da primeni odluke o tablicama i srpskim dokumentima, postavljanju barikada na Severu i odlaganju odluke na mesec dana, da bi u međuvremeno se potvrdilo kako će se naredne nedelje u Briselu sastati Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti.

„Njen pokušaj da uđe u našu zemlju, pored toga što se poklapa sa dešavanjima na severu zemlje, jasno dokazuje ruske veze i propagandu kojima se Srbija već priključila i koje imaju za cilj da destabilizuju našu zemlju“, saopštio je Svećlja.

Inače Aslamova je izveštavala sa više žarišta u svetu – Čečeniji, Nagorno-Karabahu, Abhaziji, Osetiji, Tadžikistanu, Jugoslaviji, Egiptu i Avganistanu, itd. Na jutjub kanalu može se pogledati intervju sa sirijskim predsednikom Basarom El Ašadom 2016,  a 2003, godine intervjuisala je svrgnutog predsednika Iraka Sadama Huseina.

Početkom 2011. Aslamova je navodno četiri puta hapšena tokom službenog putovanja u Egipat, podseća se u izveštaju Kosmompljske pravde.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.