Aljiju nakon Železničkog Samita u BG: Ima smisla samo ako se linija Niš-Priština poveže sa Dračem

Izvor: Ekonomia Online (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koje je adaptiran)

Ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Kosova, Ljiburn Aljiju (Liburn Aliu) rekao je da je sporazum potpisan u Beogradu vezan za modernizaciju koridora i železničkih linija, prenosi Ekonomia Online.

On je pojasnio da je na ovom sastanku zatraženo da se izgradi linija Priština – Niš, ali i naveo da bi takav projekat imao efekta samo ako je povezana sa Dračem.

„Ovu godinu EU je proglasila godinom železnica. Potpisani su sporazumi o modernizaciji koridora i železničkih linija kako bi se omogućio normalan transport između balkanskih zemalja“.

„Ono što sam zatim pokrenuo je pitanje novih koridora, zatraženo je da se napravi linija od Prištine do Niša, ali ovo bi imalo smisla samo ako bi bilo povezano sa Dračem, i to podrazumeva da imamo promet robe“, ocenjuje Aljiju.

Aljiju je učestvovao na Železničkom samitu Zapadnog Balkana 2021. održanom pre dva dana u Beogradu na kome je zajedno sa kolegama iz pet zemalja regiona potpisao sporazum o izgradnji železničke mreže.

14. februara 2020. delegacije Kosova i Srbije u Minhenu dogovorile su se o autoputevima i železnicama preko kojih obe zemlje izražavaju spremnost za otvaranje postojećih puteva, ali i za izgradnju novih koji će povezivati dve zemlje sa regionom i sa EU.

Povezane vesti: 

Ljekaj kritikuje ministra Aljijua zbog potpisivanja Sporazuma o železnici u Beogradu

Kosovski ministar infrastrukture u Beogradu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.