Albanski drugi zvanični jezik u Makedoniji. Priština: "Veliki uspeh za sve Albance, visoko demokratsko dostignuće"

Skupština Makedonije usvojila je juče Zakon o upotrebi jezika kojim je, pored makedonskog, kao drugi zvanični jezik, uveden albanski, javili su mediji u Beogradu. "Visoko demokratko dostignuće", "veliki uspeh za sve Albance" – ovako najviši zvaničnici Kosova ocenjuju odluku poslanika Skupštine Makedonije. 

"Usvajanje zakona o upotrebi albanskog kao zvaničnog jezika od strane makedonskog parlamenta predstavlja visoko demokratsko dostignuće za ovu susednu zemlju, koja je među prvima priznala nezavisnost Kosova," napisao je predsednik Kosova, Hašim Tači, na svom Fejsbuk profilu. 

Povećanje političkih prava Albanaca u Makedoniji garantuje, dodao je, "još veće građansko i etničko jedinstvo susedne republike".

"Čestitamo albanskim građanima za ovo političko, administrativno i kulturno dostignuće. Usvajanje ovog zakona je važan korak u implementaciji Ohridskog sporazuma i dodatno ojačava suživot i perspektivu Makedonije," naveo je, takođe.

"Radosna vest"

"Usvajanje Zakona o upotrebi albanskog jezika od strane makedonskog parlamenta je radosna vest i veliko dostignuće za sve Albance," smatra, sa druge strane, premijer Kosova, Ramuš Haradinaj.

"Istovremeno, to je važan korak za čitav region i evroatlantsku budućnost. Izgradnja međuetničkog sklada promoviše regionalni mir i stabilnost. Makedonija je danas potvrdila spremnost za izgradnju svetle budućnosti za sve," rekao je Haradinaj, saopštila je Vlada Kosova.

Doprinos jačanju etničke harmonije

Odluku Skupštine Makedonije pozdravio je i predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji. 

"Ovo je važan korak u ispunjavanju legitimnih prava albanskog naroda u Makedoniji i doprinos jačanju demokratije, jednakosti i etničke harmonije u ovoj zemlji," napisao je on na svom Fejsbuk profilu.

Za Zakon o upotrebi jezika glasalo je 69 od ukupno 120 poslanika.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.