Albanska mafija na udaru Europola: Krenula hapšenja

Albanska kriminalna organizacija koja je krijumčarila kokain iz Južne Amerike u Evropu razbijena je u koordinisanoj policijskoj akciji u 10 zemalja, a 20 osoba je uhapšeno, saopštila je policijska agencija EU – Europol, piše Nova.rs.

Banda, poznata kao Kompanija Belo, bila je jedna od najaktivnijih krimi organizacija koje su krijumčarile kokain po Evropi, navodi Europol i dodaje da je stotine policajaca učestvovalo u petogodišnjoj istrazi koju su predvodile italijanske vlasti.

Albanska grupa bila je karakteristična po tome što su kontrolisali svaku kariku u lancu snabdevanja, od dogovaranja pošiljki iz Južne Amerike do distribucije po Evropi.

Grupa je čak imala svoj logo koji je, zajedno sa oznakama drugih krimi grupa, stavljala na cigle kokaina koje su prebacivane u Evropu i često raznošene automobilima sa tajnim odeljcima, a koristili su Kineze kako bi oprali novac od droge.

Tokom petogodišnje istrage u Italiji, Ekvadoru, Holandiji, Britaniji, Švajcarskoj i Nemačkoj je uhapšeno 84 članova bande, zaplenjeno četiri tone kokaina i više od 5,5 miliona evra u kešu.

Osumnjičeni koji su uhapšeni u utorak otkriveni su u Italiji, Holandiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima pod optužbama za krijumčarenje droge i ubistvo.

Europol navodi da su sprovedene racije najveće ikad protiv albanske krimi bande i dokaz su veličine njihovih operacija, od pregovaranja sa latinoameričkim kartelima do distribucije droge u Evropi, Rusiji i Turskoj i korišćenja šifrovanih poruka kojima su vođene njihove operacije.

Nova.rs

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.