Aktivna Srbija na svim parlamentarnim izborima na Kosovu

Izvor: RTK2 (Tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Aktivna Srbija će učestvovati na srpskim parlamentarnim izborima sa 100 opštinskih odbora, uključujući i Kosovo, izjavio je lider ove stranke Dušan Janjić u Medija centru u Čaglavici. Za kosovske izbore registrovaćemo se kao Aktivna građanska inicijativa, navodi Janjić i kaže da će se boriti za uticaj Srba u kosovskim institucijama.

Aktivna Srbija nema dilemu da je Brisel trenutno najbolji put za normalizaciju odnosa, rekao je njen predsednik Dušan Janjić koji navodi da normalizacija ne podrazumeva suštinsko priznanje Kosova.Smatra da je pokušaj opozicije da natera ljude sa vlasti da predaju vlast bez izbora, nemoguća misija, a Zajednicu srpskih opština vidi kao njihov izgovor za preuzimanje vlasti, što je na prvi pogled dobro, ali vrlo opasno.

„Dovesti Kosovo u situaciju da ne poštuje svoje međunarodne obaveze je opasnost pre svega po Kosovo.Opasnost po Srbe je što su oni laka meta, a sama činjenica insistiranja protiv ZSO stvara nesigurnost kod ljudi“.

Dok je za zvanični Beograd ZSO najvažnija stvar i najveći dobitak, za Janjića je to normalizacija jer ona doprinosi rešavanju problema običnih građana.Ipak, međunarodna zajednica bi trebalo da razmisli da li je dobar mehanizam kojim sada pomaže Kosovu.

„Vreme je da razmisle da li EU treba da ima jače svoje predstavništvo, neku vrstu kancelarije, koja bi uradila neke od poslova koje je svojevremeno radio Piter Fejt.Unmik se ne može vratiti, ali bez učešća EU u realizaciji dogovorenog neće biti napretka“.

Govoreći o programu stranke, Janjić kaže da Aktivna Srbija koja sarađuje sa strankom zelenih u Nemačkom parlamentu osnivanje Kooperativa vidi kao pokretač razvoja poljoprivrede Srbije i Kosova.Lider Aktivne Srbije je rekao da se intenzivno radi na formiranju Srpske privredne komore na Kosovu, koja će pomoći srpskim privrednicima da bolje posluju, a ostvarena je i saradnja sa Udruženjem ratnih veterana, dodajući da će Aktivna Srbija raditi na poboljšanju njihovog statusa.Predsednik Akcione konferencije Aktivne Srbije na Kosovu Vukoje Vukojević kaže da je na Kosovu formirano 9 od 10 odbora u opštinama sa većinski srpskim stanovništvom i da će i u ostalim sredinama gde žive Srbi otvoriti kancelarije poverenika.

„Planiramo da se pripremimo za nastupajuće izbore, a da bismo to uradili mi već moramo da radimo na terenu aktivnije poput pipaka da se pružimo do svakog građanina, da mu objasnimo našu nameru“.

Na konferenciji je govorila i Bojana Pajović predsednica omladinskog odbora koja je rekla da im je cilj uključivanje što više mladih i rad na razvoju socijaldemokratije.Predsednik Opštinskog odbora Klokota Goran Marinković izjavio je da je stanje poljoprivrede u pomoravskom kraju haotično i pozvao srpske i kosovske institucije da omoguće plasman poljoprivrednih proizvoda.Na konferenciji je rečeno da je region u izbornim godinama, što će uticati na manjak investicija.Kosovski građani bi prema predviđanjima Aktivne Srbije mogli na jesen na birališta, dok bi u Srbiji moglo doći do ponovnih izbora 2017.godine. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.