Kancelarija za KiM: Odluka suda u Peći pokušaj opstrukcije povratka proteranih Srba

"Privremene pokrajinske institucije, koje bi trebalo da dele pravdu, na ovaj način postaju saučesnici u brutalnom etničkom čišćenju koje je u bliskoj prošlosti u nekoliko talasa počinjeno nad Srbima na Kosovu i Metohiji. Ovo je još jedan u nizu pokušaja opstrukcije povratka proteranih Srba, koji su zapravo najveće žrtve sukoba na Kosovu i Metohiji" – ovako je danas reagovala Kancelarija za KiM na odluku Osnovnog suda u Peći da raspiše poternice za 14 Srba koji se terete za navodne ratne zločine počinjene tokom 1999. godine. 

"Pravosuđe u Metohiji bi, umesto što goni nevine ljude, trebalo da se najzad pozabavi pronalaženjem odgovornih za ubistvo srpske dece u Goraždevcu i druge gnusne zločine čiji počinioci, ne samo da uživaju na slobodi, već nastavljaju da sprovode kampanju nasilja i zastrašivanja Srba," ističe dalje, u svom saopštenju, Kancelarija za KiM.

Iz ove kancelarije dodaju da "nije slučajno" što su poternice raspisane za članovima porodica koje su se zvanično prijavile za povratak u Metohiju. 

"Srbi u Metohiji, koji su kontinuirano na meti fizičkih napada ekstremista, ovako postaju i žrtve institucionalnog nasilja i poručuje im se da nisu dobrodošli i da za njih nema povratka," navodi ova kancelarija i dodaje: 

"Pravosudni organi na Kosovu i Metohiji služe se oprobanim sredstvima za kojima je svojevremeno posezano u regionu kako bi sprečio povratak izbeglih i proteranih Srba, a na tajnim optužnicama bi se, ukoliko se slede već viđeni kriterijumi, mogli naći svi koji su se ikada drznuli da brane svoja ognjišta i državu Srbiju od terorista."

Kancelarija za KiM, takođe, ističe da Vlada Srbije podržava "kažnjavanje ratnih zločinaca i personalizovanje odgovornosti", međutim taj proces, kako navode, ima smisla samo ako se odvija pred "politički neinstruisanim pravosuđem, gde se ljudima ne presuđuje i pre nego što su optuženi". 

"Nažalost, EULEX, koji je najodgovorniji za uspostavljanje funkcionalnog pravnog sistema na Kosovu i Metohiji, osuđujućom presudom Oliveru Ivanoviću pokrenuo je lavinu koja bi mogla da rezultira krivičnim gonjenjem svakog Srbina koji je tokom sukoba 1999. bio na Kosovu i Metohiji," dodaje se dalje. 

Iz ove kancelarije poručuju da "Srbija ovaj i slične postupke shvata kao sračunati pokušaj destabilizacije prilika u regionu", te i da se neće "povesti za ovakvim primerom".

"Vlada Srbije će još jednom pokazati da je politički najodgovornija vlada u regionu, a one koji žele da ponovo raspale plamen omraza i nasilja upozorava da se ne upuštaju u tu opasnu igru," zaključuje u svom saopštenju Kancelarija za KiM.

Osnovni sud u Peći podigao je optužnicu protiv 14 Srba iz Kline koji se terete za teško krivično delo ratnog zločina počinjenog tokom 1999. godine na Kosovu i za njima je raspisana poternica. Sud u Peći je ovu odluku doneo u saradnji sa kosovskim specijalnim tužiocem za ratne zločine, a krivično delo koje se osumnjičenim Srbima stavlja na teret kažnjivo je višegodišnjom kaznom zatvora.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.