Tom Gaši: Optužnica protiv Srba je politička igra zbog Specijalnog suda

Odluku suda u Peći da podigne optužnicu protiv 14 Srba iz Kline koji se terete za teško krivično delo ratnog zločina iz 1999. na Kosovu, poznati prištinski advokat, Tom Gaši, ocenjuje kao ,,političko balansiranje zbog Specijalnog suda".

,,Kada je neko optužen za ratne zločine, to nije krivično delo koje može da zastari. Jedini razlog zbog čega je ova optužnica sada podignuta je zato što se očekuje da na Kosovu počne hapšenje određenih lica koja će biti optužena u Specijalnom sudu. Ja mislim da se sada traži balans da Albanci na Kosovu ne bi javno prikazali nezadovoljstvo zbog Specijalnog suda. Ja mislim da su to političke igre," ističe Gaši za RTK2.

On dodaje da je upravo iz tog razloga u ovom trenutku podignuta optužnica.

"Nema nikakvih razloga da se nakon 16, ili 17 godina, tek ovih dana – objavljuje podignuta optužnica za 14 Srba iz Kline, ili okoline Kline za krivična dela ratnog zločina," naglašava advokat Gaši.

Pročitajte još:

Kancelarija za KiM: Odluka suda u Peći pokušaj opstrukcije povratka proteranih Srba

Raspisana poternica za 14 Srba sa Kosova zbog ratnog zločina

"Mislim da Kosovo ostaje faktički u situaciji da je celokupni sistem politizovan i da su ovde u igri i stranci koji preko ambasada i svojih službi vrše pritisak i na EULEX i ostale organe da dođe do nekog balansiranja između podignutih optužnica protiv Albanaca. Evo i sada su Srbi koji nisu na teritoriji Kosova formalno optuženi i ja verujem da oni nikada neće da dođu na Kosovo da bi im se sudilo za ovu optužnicu, tako da sve ostaje kao što je i bilo ranije," ističe Gaši.

Pošto Kosovo i Srbija nemaju međudržavne odnose i Srbija nije priznala Kosovo kao državu, državni organi Srbije nisu u obavezi da izruče ove optužene, objasnio je advokat, Tom Gaši, za Radio Televiziju Kosova na srpskom jeziku.

"Što se tiče ostalih država u Evropi, ili bilo gde – ta mogućnost postoji, faktički je to njihova obaveza. Ukoliko se oni nađu van teritorije Srbije, oni će najverovatnije, ili sigurno biti izručeni državnim organima na Kosovu, odnosno Osnovnom sudu u Peći," kaže Gaši.

Gaši ocenjuje i da bi najnormalnije bilo da 14 Srba bude ekstradirano na Kosovo kako bi im se pravično sudilo, ako budu krivi – da se kazne, ako budu nevini – da se oslobode, a ne da ovo bude na teret Srba koji žive na Kosovu.

"Albanci će smatrati celokupno srpsko stanovništvo, ili sve Srbe na osnovu nacionalnosti da su navodno oni svi krivi za ono što se desilo na Kosovu 1998. i 1999. godine. Prošlo je više od 16 godina od rata i oni koji nisu počinili nikakva krivična dela imaju pravo, kao i svi ostali da budu ravnopravni građani sa svim drugima koji žive na Kosovu," kaže poznati albanski advokat iz Prištine.

Ovaj advokat veruje da je optužnica podignuta protiv istih lica koja su bila 2002. u pritvoru u Mitrovici i koji su bili osumnjičeni za krivično delo ratnog zločina, ali su, kako kaže, navodno tada pobegli u Srbiju.

"Od 2002. godine tadašnja administracija UNMIK-a nikad nije tražila od međunarodne zajednice, od Interpola da oni budu uhapšeni i da budu vraćeni na Kosovo da bi se organizovalo suđenje protiv njih. Ja misli da to nije uradio ni EULEX. Tako da je trebalo da se čeka više od 14 godina da bi se objavilo da su oni optuženi. Oni su svi bili optuženi za ratne zločine protiv civilnog albanskog stanovništva," zaključuje Gaši za RTK2.

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.