Akademija povodom Dana Univerziteta: Vidovdanske povelje, novčane nagrade i zahvalnice; Petković ipak nije prisustvovao

FOTO: KoSSev

U amfiteatru Fakulteta tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici ovog podneva održana je Svečana vidovdanska akademija, a povodom Dana prištinskog univerziteta. Tradicionalna „Vidovdanska povelja“ ove godine je pripala Branku Ružiću, srpskom ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koju je u njegovo ime primila generalna sekretarka istog Ministarstva prof. dr Marijana Dukić Mijatović. Najistaknutijim studentima dodeljene su novčane nagrade, a uručenje Dositejevih stipendija odloženo je zbog odsustva srpskog ministra sporta, Vanje Udovičića. 

Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici danas, na Vidovdan, proslavlja 52. jubilej.

„Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici danas obeležava 52. godinu svog postojanja u i dalje izazovnim okolnostima trudeći se da u potpunosti sprovede svoju misiju. Sve ovo ne bi bilo moguće da iza nas ne stoji naš osnivač Republika Srbija“, kazao je vršilac dužnosti rektora ovog Univerziteta, dr Nebojša Arsić.

Arsić je podsetio i da je danas bilo predviđeno prisustvo troje srpskih ministara – ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branka Ružića, ministra sporta i omladine Vanje Udovičića kao i ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darije Kisić Tepavčević, kojima je međutim zabranjeno da dođu i prisustvuju svečanosti.

„To me zaista rastužuje, kako nečija samovolja može da utiče na nešto što je obrazovanje, akademija, nešto što nema veze sa politikom. Nadam se da će u narednim prilikama oni biti naši gosti i da će imati priliku da vide šta smo uradili i ovom prilikom ih pozdravljam i nadam se da ćemo se sledeće godine videti“, poručio je Arsić.

Istovremeno, svečanosti, iako je od juče na Kosovu i njegovo prisustvo na ovoj manifestaciji je za danas najavljeno, nije prisustvovao ni direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

Svečanosti je ipak prisustvovala generalna sekretarka za visoko obrazovanje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije prof. dr Marijana Dukić Mijatović koja je, uz rektora Univerziteta, uručila priznanja desetini profesora, ali i, po prvi put ove godine, zahvalnice nenastavnom osoblju.

Dukić Mijatović kazala je da je prištinski Univerzitet, uprkos svim poteškoćama i izazovima, uspeo da se izbori i deo je svih relevantnih evropskih i svetskih akademskih asocijacija i potpisnik Velike povelje Univerziteta.

„Time se ovaj Univerzitet pridružio velikoj svetskoj porodici Univerziteta i dobio potvrdu svoje posvećenosti akademskim načelima“, kazala je ona.

Obeležavanju godišnjice Univerziteta danas su prisustvovali i predstavnici Univerziteta u istočnom Sarajevu, kome je takođe ove godine uručena Vidovdanska povelja.

„Veliku saradnju imamo i sa Univerzitetima i institucijama iz Republike Srpske, istočnog Sarajeva i Banja Luke, to je mnogo više od formalne saradnje, razlog tome je što najbolje razumemo jedne druge i okolnosti u kojima živimo i radimo. Nauka i obrazovanje ne poznaju granice i ne mogu se ograničiti nikakvim administrativnim odlukama i merama“, kazao je v. d. rektor prištinskog Univerziteta, Nebojša Arsić.

Prisutnima se obratio rektor istočno-sarajevskog Univerziteta prof. dr Milan Kulić poručivši da je za njih poseban osećaj sam dolazak na Kosovo.

„Nema ni lepšeg dana, ni lepšeg povoda ni lepšeg mesta da se okupimo ovde na ovom mestu na ovaj sveti dan Vidovdan“, poručio je.

Današnju Akademiju je obeležio i kulturni program, u kom su učestvovali studenti i profesori Fakulteta umetnosti.

Svečanosti su prisustvovali i rektori, prorektori i predstavnici Univeziteta u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Novom Pazaru, kriminalističko-policijskog Univerziteta, Univerziteta odbrane, Univerziteta „Union“, kao i načelnici okruga, predstavnici lokalnih samouprava na KiM, pomoćnik ministra prosvete za visoko obrazovanje prof. dr Bojan Tubić i mnogobrojni studenti.

Kako je danas proteklo obeležavanje 633. godišnjice Kosovske bitke na Gazimestanu, pogledajte u:

Na Gazimestanu obeležena 633.godišnjica Kosovske bitke, patrijarh služio opeloPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.