Petković: Srpskim zvaničnicima zabranjena poseta Kosovu; Bez odgovora iz PR

FOTO: KoSSev

Četiri srpska zvaničnika, koji su danas i sutra trebali da borave na Kosovu, dobili su zabranu od prištinskih vlasti za zvaničnu posetu, saopštio je iz severnog dela Kosovske Mitrovice, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković koji na Kosovu boravi u dvodnevnoj poseti. Od institucija u Prištini nismo uspeli da dobijemo detalje. 

Kako je istakao, Priština je „po ko zna koji put prekršila sporazum“ zabranivši ulazak na Kosovo, srpskom ministru prosvete Branku Ružiću, ministarki za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Dariji Kisić Tepavčević, ministru sporta, Vanji Udovičiću, kao i direktoru Kancelarije za IT i eUpravu, Mihailu Jovanoviću.

„Ako hoćemo da idemo u pravcu normalizacije, sasvim je normalno i prirodno bar za velike praznike da se ne zabranjuje ulazak ministrima na prostor KiM jer mi, s druge strane, ne zabranjujemo ulazak zvaničnicima iz Prištine koji zatraže da uđu na prostor centralne Srbije“, poručio je Petković na otvaranju Interaktivnog multimedijalnog centra u K.Mitrovici, kojem je planirano da prisustvuje i vraćeni Jovanović.

Direktor Kancelarije za KiM tvrdi da su svi svoje posete najavili, te da je iz Prištine prvo stigao pozitivan odgovor za ove posete, koji su, kako kaže, kasnije povukli.

„U jednom tretnuku je stigao pozitivan odgovor, zatim su iz Prištine taj pozitivan odgovor povukli, pa je bilo nekih izmena, natezanja neka dva-tri dana od strane Prištine, da bi na kraju rezulatat svega toga bio da Priština ponovo krši sporazum o slobodi kretanja“, tvrdi Petković.

Dodao je da se nada da će i specijalni izaslanik EU za dijalog BG-PR, Miroslav Lajčak, koji danas počinje svoju posetu Prištini, pitanje zabrana srpskim zvaničnicima istaći pred prištinske zvaničnike.

„Nadam se da će i Lajčak tokom današnje i sutrašnje posete Prištini da istakne ovo pitanje pred prištinske zvaničnike jer je nedopustivo da podnesete zahtev na pravi način, onako kako to predviđa sporazum. Pošaljete najavu, a onda bez ikakvog obrazloženja da se ministrima zabrani ulazak na prostor KiM“, naglasio je on.

Da je srpskom ministru prosvete danas zabranjeno da uđe na Kosovo, saopštilo je prethodno resorno ministarstvo, navodeći da je poseta ovog zvaničnika bila uredno i blagovremeno najavljena vlastima u Prištini.

On je, kako navode iz Ministarstva, trebalo sutra da prisustvuje Danu Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, koji se tradicionalno organizuje na praznik Vidovdan.

„Svečanost, u slavu obrazovanja i znanja, ni na koji način ne ugrožava privremene prištinske vlasti, ali izgleda da, ipak, tradiciju i snagu našeg obrazovanja doživljavaju kao pretnju“, poručio je Branko Ružić.

Takođe, kako su izvestili srpski mediji, i direktor Kancelarije za IT i eUpravu, svoju posetu je najavio.

Međutim, iako mu je ulazak prvobitno bio odobren po ispoštovanim procedurama, on je ipak danas vraćen sa prelaza Jarinje.

„Upravo sam vraćen sa administrativnog prelaza Jarinje, bez ikakvog obrazloženja“, naveo je Mihailo Jovanović u pisanoj izjavi, prenosi RTS.

Kako bismo dobili potvrdu i obrazloženje, da li je i zbog čega ovim zvaničnicima danas zabranjeno da posete Kosovo, pisanim putem smo se obratili Kosovskoj policiji, od kojih do objavljivanja vesti odgovor nije stigao.

Takođe, uprkos više pokušaja da stupimo u kontakt sa službenicima kosovskog ministarstva spoljnih poslova, ni u toj instituciji nismo dobili odgovor.

U kratkom razgovoru sa Arbenom Rugovom, zvaničnikom za informacije pri ovom ministarstvu, kazao nam je da je na odmoru i zamolio da se pisanim putem obratimo službi za informisanje.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.