Advokatima Vasiću i Korenici produžena zabrana prilaska branjeniku i svedocima

Mitrovičkim advokatima, Dejanu A. Vasiću i Faruku Korenici produžene su mere zabrane prilaska okrivljenom i svedocima u predmetu Žarka Veselinovića. 
 
EULEX-ov sudija za prethodni postupak, Paolo Tešeira, usvojio predlog specijalnog tužioca, Paskala Personsa, i advokatima Dejanu A. Vasiću i Faruku Korenici, produžio je mere zabrane prilaska okrivljenom i svedocima u predmetu Žarka Veselinovića, koji se tereti da je pokušao da ubije dvojicu policajaca specijalne jedinice kosovske policije "ROSU".
 
"Pre nego što se konačno potvrdi da nam je uskraćeno pravo da budemo branioci gospodina Veselinovića, zakonitost ove odluke će još jednom utvrđivati žalbeni sud. Belgijski tužilac nije postupao hitno, tako da tokom istrage u našem predmetu nema ozbiljnijih pomaka," rekao je advokat Dejan A. Vasić i dodao da se nada da će Apelacioni sud u Prištini to razumeti i preinačiti prvostepeno rešenje.
 
Podsetimo, advokati Dejan A. Vasić i Faruk Korenica su privedeni 25. marta, zbog sumnje da su obojica uticala, čak i pretila svedocima u sudskom postupku koji je pokrenut protiv Žarka Veselinovića. 
 
Lišavanje slobode ove dvojice advokata krajem marta izazvalo je reakcije Srba na Severu Kosova koji su čak zapretili da će "uskratititi prisustvo" EULEX-u na Severu Kosova, ako oni ne budu oslobođeni, a tada se oglasila i Advokatska Komora Srbije koja je ocenila da se radi o kršenju ljudskih prava.
 
Advokati su odlukom Osnovnog suda oslobođeni i određena im je mera zabrane približavanja svedocima i napuštanja mesta prebivališta, ali je odlukom Apelacionog suda, nakon žalbe advakota i tužioca, odluka preinačena u kućni pritvor.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.