Haradinaj: Nova vlada sredinom septembra

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Vladu Kosova će formirati koalicija tri albanske partije, DSK, AZBK i Inicijative za Kosovo, uz podršku Srpske i drugih manjina bez obzira na odluku Ustavnog suda, izjavio je za RTK2 predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, izrazivši uverenje da će on biti na čelu te vlade. On je rekao da je Tribunal treba da utvrdi da li je bilo zločina pripadnika OVK nad Srbima i ko su počinioci.

Ramuš Haradinaj, predsednik Alijanse za budućnost Kosova, izjavio je za RTK2 da je koalicija tri albanske partije spremna da formira novu vladu Kosova, koju će on voditi. Prema njegovoj oceni odluka Ustavnog suda, koja se očekuje krajem avgusta, a koja treba da otvori put za rešenje političkog spora, neće uticati na činjenicu ko treba da formira vladu.

„Bilo kakva da je ta odluka neće promeniti politički pravac Kosova. Koalicija koja postoji između DKS-AZBK-Inicijative, zatim Srpska lista i ostale zajednice, Turci, Bošnjaci, Romi, Aškalije, Egipćani, većina izabranih poslanika u Skupštini, uključujući Samoopredeljenje, imaju tu viziju da je dosta Tačijeve vlade, ovog režima, i idemo na projekat koji je nov i preko kojeg se nadamo da ćemo promeniti situaciju u zemlji“.

Haradinaj je rekao da je kandidat za premijera tri albanske stranke, te da će on formirati vladu, koja će „biti formirana sredinom septembra“.

„Mandatar jesam, premijer biću za nekoliko dana. Ja sam već radio na 100 hitnih odluka i radu vlade. I na tome da se prekine, ja bih rekao pogrešan pravac, sve što je naš život i što ide pogrešno. Imamo plan za 4 godine, za pravnu državu, red i mir, za vladu bez korupcije“, rekao je on.

„Vlada će biti formirana sredinom septembra. Sada imamo još dve nedelje da završimo procedure“.

Haradinaj je odbacio mogućnost organizovanja novih izbora, jer kako kaže „niko nema vremena za to“.

On je rekao da se sa pokretom Samoopredeljenje još razgovara o mogućnosti da oni podrže vladu. Govoreći o uslovima tog pokreta da će podržati samo onu vladu Kosova koja razmotri dalji nastavak dijaloga sa Beogradom i proces privatizacije, Haradinaj kaže da se sa Samoopredeljenjem još razgovara.

„Samoopredeljenje nije odlučilo da li će glasati za novu vladu, da li će uopšte biti u vladi, o tome trebamo još pričati. Ali naša koalicija ima podršku Srpske liste i ostalih zajednica.Ta podrška je ustavna pošto oni moraju biti u vladi i moraju imati ulogu. Do sada imamo 65-67 poslanika podrške za Skupštinu i za vladu“.

Lider Alijanse je objasnio da su Srbi i ostale zajednice nisu birale njega kao mandatara, već su rekli da mandatara bira većina a da oni žele „u vladu bilo ko da je vodi“.

„Svi su poslanici, svi predstavljaju ili brane glasače, zahteve birača, ali svi živimo u istoj zemlji i nekako imamo neku sredinu. Našli smo sredinu a to su suštinski zahtevi i potrebe građana i političara, to se uklapa u jedan projekat taj projekat jesu promene, to je evropsko Kosovo“.

On je za nastavak dijaloga sa Beogradom, ali sa novim ciljevima.

„Imamo neke ciljeve koje želimo da postignemo tim dijalogom. Nije sada stvar da se dijalog samo nastavi nego moramo videti koji su to ciljevi, šta nam treba u suštini i ja sam spreman za to, Kosovo je spremno za to“.

„Dijalog je potreban instrument bilo gde, pa i kod nas, između Kosova i Srbije se treba nastaviti. Dijalog će biti boljeg kvaliteta. Uspeli smo da 19. aprila postignemo taj sporazum, puno toga se desilo ali moramo i kao zemlje bilateralno da imamo dijalog. Cilj je da se jednog dana Kosovo i Srbija međusobno priznaju i da svi idemo prema evropskom putu, koji je potreban svima nama“.

Haradinaj je rekao da će formiranje Zajednice srpskih opština ići prema planu.

„Mislim da samo to već prošli, odluka postoji za Asocijaciju opština, koja je po nama unutar Ahtisarijevog plana i u skladu sa Ustavom, to ne vidimo kao neki problem. Interpretacija nadležnosti Asocijacije ponekad zavisi ko gde priča, razjasni to drugačije, ali ne vidim kao problem u budućnosti“.

Specijalni sud za istragu zločina OVK počinjenih nad Srbima će pokazati da li je bilo zločina i ko su počinioci, a istina se mora znati, izjavio je Haradinaj.

„To može sud i jedino sud može da kaže. Ali moj princip je da i zločin i počinilac, bilo ko da su, moraju pred sud, da li su žrtve Albanci ili Srbi, počinilac bilo koji, bilo koju dužnost da ima, mora pred sud“.

„Svaka zemlja koja raščisti to ima bolji temelj za dalje, za društveni razvoj, za istinu. Ne postoji prava krajnja istina, ali bolje da se raščisti onoliko koliko je moguće. Ja sam ovakav stav imao i kad sam bio predmet međunarodne pravde, princip je taj da se mora znati istina“.

Haradinaj je podsetio da je 10 godina bio u Hagu, te da je na kraju bila doneta presuda u kojoj se, prema njegovim rečima, kaže da „ne samo da nije počinio zločine nego je radio sve što je mogao da se ne dese zločini“.

„To je neka kvalifikacija koju niko nije dobio na sudu. Meni nisu isplatili novčano niti bilo šta drugo. Jedina odluka ovog suda je kvalifikacija da ne samo što nije uradio, već je uradio sve što je moguće da ne bude zločina, i to sud nikome ne daje, i ja sam to dobio, to mi je potvrda“.

Upitan da li nakon suđenja u Hagu i oslobađanja očekuje da se ponovo nađe na optuženičkoj klupi Haradinaj je odgovorio.

„Nisam optužen sada, i neću biti ubuduće. Istina neka nađe svoje mesto“, rekao je on ocenivši da se protiv njega vodi propaganda koja često dolazi upravo sa Kosova, od političkih protivnika.

„Mislim da je najbolja vest za njih što su izgubili u toj propagandi, sve što su trošili, radili, oni koji su bili deo toga iz političkih ili drugih razloga osramotili su sami sebe i okrenuli na sebe tu propagandu… Ja znam da postoji neka propaganda i ona se sa Kosova sponzoriše. Ja sam u političkom žviotu i neki protivnici iz Prištine šalju razne papire, pa se onda vraćaju ovde i tako šetaju. Nek nastave, jer imaju vremena za to, a i troše pare građana“.

Upitan hoće li sarađivati sa Tribunalom, Haradinaj je rekao da svako treba da sarađuje sa pravosudnim organima, a da je on dokazao to odlaskom u Hag. Pravna država se mora poštovati, rekao je on.

„Pravda ima svoj posao i ja poštujem to. Svako ko ima obavezu prema sudu lokalnom ili međunarodnom ja sam to pokazao od početka kada sam bio objekat suda, dao sam ostavku u vladi, sutradan sam bio u sudu, u zatvoru, prošao sve to i ne menjam taj stav“.

Haradinaj je rekao da je Kosovo zakasnilo u borbi protiv islamskog ekstremizma, ali da sada treba ostaviti da pravosuđe radi svoj posao, uz saradnju na međunarodnom nivou.

„Mi smo zakasnili u sprovođenju dužnosti da odbranimo naše društvo od takvog uticaja i od ljudi koji su sponzorisali, ne samo radikalni islam, nego i to što oni nazivaju džihadom. Ovo što se desilo juče i prekjuče (hapšenja) od naših institucija, to je bilo potrebno, ali je došlo kasno“, rekao je on navodeći da je dobra stvar što Kosovo nije samo u toj borbi već je deo velike svetske koalicije.

„Danas sve zemlje razmenjuju informacije i mislim da je moguće da se Kosovo spasi od elemenata unutar Kosova“, rekao je Haradinaj u uintervjuu za RTK2.
 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.