91 politički subjekat za kosovske lokalne izbore: I dalje bez informacija o imenima

Devedeset i jedan politički subjekat prijavio je učešće na predstojećim kosovskim lokalnim izborima, potvrdila je za KoSSev Miradije Mavrići iz Centralne izborne komisije. Među političkim subjektima je najmanje deset iz srpske zajednice. Koliko je tačno lista sa srpskim kandidatima i ko su tačno kandidati kosovsko-metohijskih Srba za odbornike skupština kosovskih opština, za sada, međutim, nema informacija. I pored upornih pokušaja da saznamo ko su potencijalni predstavnici srpskog naroda u budućim kosovskim opštinskim samoupravama, predstavnici glavnih srpskih stranaka našem portalu nisu dostavili liste kandidata za odbornike. Dok su se pojedini pravdali time da ne mogu da dostave spiskove sve dok CIK ne bude i zvanično verifikovao ove liste, većina njih se ipak nije javljala na više naših uzastopnih poziva, poruke i imejlove, a jedno od objašnjenja bilo je i da to neće učiniti "zbog bezbednosti samih kandidata". 

Ko se prijavio za učešće na izborima? 

Od koalicija na izborima učestvuje koalicija Vakat.

Od političkih stranaka učestvuju:

Partija kosovskih Srba, Građanski pokret Ognjište, Građanska inicijativa Gore, Partija za integraciju Aškalija, Nova demokratska inicijativa Kosova, Kosovski Turci partija pravda, Jedinstvena goranska partija, Demokratska partija kosovskih Aškalija, Partija pravde, Partija most, Progresivno demokratska partija, Aktivna građanska inicijativa, Nacionalna demokratska organizacija, Kosovska nacionalna, Stranka demokratske akcije, Pokret za Gora, Napredna snaga Kosova, Ekološka partija Kosova, Nova romska partija Kosova, Egipćanska liberalna partija, Kosovska demokratska partija Turaka, Inicijativa za Kosovo, Samostalna liberalna stranka, Nova demokratska stranka, Pokret za ujedinjenje, Reč (Fjala), Srpska lista, Demokratski savez Kosova, Demokratsko-socijalna partija, Albanska demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova, Alijansa za novo Kosovo, Pokret Samoopredeljenje, Demokratska partija Kosova, Alternativa.

Od građanskih inicijativa učestvuju:

Albanska inicijativa za Sirinić, Inicijativa za Terandu, Lista za Kačanin, Građanska inicijativa mladih, Građanska inicijativa za Novo brdo, GI Jednako za sve, GI Demokratska inicijativa, GI Narodna pravda, GI Za pravdu i jedinstvo, GI Za naš Zvečan, GI Narodno jedinstvo, Albanska inicijativa za Klokot, GI Klokot-Vrbovac, GI Klokot-Mogila, GI Pokret za pravdu, Inicijativa za nezavisnost Istoka, Albanska građanska inicijativa, GI Centralno Kosovo, GI Za evropsko Pomoravlje, Inicijativa za napredak Kline, GI Za Glogovac, GI Četrdeset hiljada, GI Narodna sloga, GI Lipljan Naša kuća, Građanski pokret za Uroševac, GI SDP Oliver Ivanović, GI Za Zubin Potok, GI Za jedno, GI Vizija za Glogovac, GI Novi početak.Pročitajte još: 

Srpska lista predala kandidature za gradonačelnike

Iznenađenje PDK-a: Valjdete Idrizi kandidatkinja za gradonačelnicu Južne Mitrovice 

Od ukupnog broja prijavljenih političkih subjekata – 35 je partija, jedna koalicija, 30 građanskih inicijativa i 25 nezavisnih kandidata, saopšteno je u međuvremenu iz CIK-a. Mavrići nije mogla da potvrdi koliko je tačno onih iz srpske zajednice, jer je, kako je objasnila, popunjavanje baze podataka u toku.

CIK: Zahteve primali do ponoći i dalje unosimo podatke. Imena kandidata posle verifikacije

"Još uvek popunjavamo data bazu kako bismo videli koliko je albanskih, koliko srpskih stranaka i predstavnika iz ostalih zajednica koji su podneli kandidature. To još uvek radimo, s obzirom na to da smo do ponoći primali zahteve," kazala je Mavrići u jutrošnjem razgovoru za naš portal. 

Imena kandidata, kako je dodala, još uvek ne mogu da budu dostupna javnosti sve do definitivne verifikacije.

"Ne možemo nijedno ime da damo dok se ono ne potvrdi. Dakle, za sada su dostupni samo brojevi," objašnjava.

U međuvremenu na zvaničnoj Internet stranici CIK-a objavljeni su nazivi političkih partija koji su se prijavili za izbore 22. oktobra. Među njima se nalazi niz onih iz srpske zajednice. Ko su, međutim, tačno srpski kandidati za odbornike u kosovskim SO-ima za sada nema informacija. 

Srpska, SLS, PDS – ne odgovaraju na pozive

Šef za saradnju sa medijima i civilnim sektorom liste Srpska, Igor Simić, nije se javljao na više uzastopnih poziva sa različitih brojeva i mreža. KoSSev je od ove liste zatražio imena kandidata za odbornike i pisanim putem, ali do objavljivanja ove vesti odgovor ni ovog puta, kao i ranijih – nije stigao. 

Na više uzastopnih poziva, ni poruka nije se javljao ni lider Samostalne liberalne stranke, Slobodan Petrović, uprkos tome što je u prvom jutrošnjem razgovoru, kada nam se i javio, rekao da je "u saobraćaju" i da ga pozovemo za "deset minuta". Ne javlja se ni lider Progresivne demokratske stranke, Nenad Rašić.

PKS: Ne možemo da damo listu zbog bezbednosti

Aktuelni gradonačelnik opštine Leposavić, Dragan Jablanović, potvrđujući svoju kandidaturu za gradonačelnika u oktobru, ispred Partije kosovskih Srba, kao i to da ova stranka ima kandidate za odbornike, prvobitno je naveo da će poslati listu kandidata. U naknadnom razgovoru za KoSSev, međutim, objasnio je da listu kandidata, ipak, neće poslati, jer imena nisu objavile ni ostale stranke, kao ni CIK, istovremeno navodeći da to ne može da učini i zbog "bezbednosti kandidata".

Jablanović je potvrdio i da će PKS imati samo kandidate u Leposaviću, navodeći ponovo da je bezbednost razlog za takvu odluku.

SDP: Nećemo još objavljivati imena, imamo kandidate u više opština 

Iz Građanske inicijative "Srbija demokratija pravda" Olivera Ivanovića takođe nam nisu dostavili listu svojih kandidata, uprkos ranijoj potvrdi da će "to videti". Sam Oliver Ivanović nalazi se danas na suđenju ali se u međuvremenu javio, potvrđujući da "neće objavljivati imena dok lista ne bude i potvrđena", kao i da ostaje otvoren za razgovore o "drugim temama". 

Takođe, Ivanović je potvrdio da će stranka kojom rukovodi imati kandidata za gradonačelnika u Kosovskoj Mitrovici i Ranilugu, a za odbornike u Mitrovici, Leposaviću, Istoku, Srbici i Ranilugu. SDP će u Zvečanu nastupiti u koaliciji sa GI "Za naš Zvečan". Njihov kandidat za gradonačelnika je Dragiša Milović.

Narodna pravda: Lista posle verifikacije

Nenad Radosavljević iz Narodne pravde iz Leposavića objasnio nam je da bi listu rado poslao ali da to ne može da učini dok je CIK ne verifikuje. 

Naredni rokovi CIK-a

Nakon što je noćas istekao rok za prijavljivanje za izbore, danas ističe i rok za registracija birača van Kosova, kojih je do sada prijavljenih – 2.296. Od 18. do 19. septembra sledi potvrđivanje biračkog spiska. Za 6. septembar zakazano je žrebanje za redosled političkih subjekata na glasačkom listiću, a petnaest dana kasnije, 21. septembra – počinje predizborna kampanja koja će trajati do 20. oktobra.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.