37. žrtva virusa korona na Kosovu

infektivna klinika
FOTO: Gazeta Express

Sedamdesetgodišnji pacijent iz Vučitrna, koji je inficiran virusom korona preminuo je sinoć na odeljenju intenzivne nege, saopštili su danas iz Infektivne klinike u Prištini.

Pacijent je na ovu kliniku primljen 13.06. i imao je pratećih bolesti. Meštanin Vučitrna je 37. žrtva koronavirusa na Kosovu.

Juče je takođe preminula jedna osoba – 52-godišnji pacijent E.K. iz Orahovca, od posledica COVID-19.

Na ovoj klinici trenutno je hospitalizovano 97 pacijenta, od kojih je 93 inficirano virusom korona.

Od hospitalizovanih pacijenata, njih 41 je na terapiji kiseonikom, a na odeljenju intenzivne nege nalazi se 5 pacijenata koji su u kritičnom stanju. 

Takođe, sa ove klinike danas su saopštili da će otpustiti jednog pacijenta koji je izlečen od COVID-19, kao i jednog pacijenta koji je pozitivan na virus korona, a koji je u stabilnom stanju i biće u samoizolaciji kod kuće.

Kosovski institut za javno zdravlje već neko vreme apeluje na građane da budu oprezni da se pridržavaju mera u borbi protiv širenja koronavirusa, te navode da i dalje ostaje kao obaveza nošenje maski.

Poručuju da je broj inficiranih u junu veći od onog u aprilu mesecu koji se smatrao kao vrhunac pandemije na Kosovu.

Prema poslednjim podacima kosovskog instituta za javno zdravlje, do sada je testirano 21.517 osoba za koje se sumnjalo da su inficirane koronavirusom, od toga pozitivno je bilo 2.169, do sada je ukupan broj izlečenih 1047.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.