EUROPOL: Španija i Srbija razbile mrežu trgovine drogom

Marihuana01
Ilustracija/FOTO: MUP Srbije

Vlasti Španije i Srbije razbile su veliku mrežu trgovine drogom putem zajedničkog istražnog tima JIT. U obe zemlje uhapšena su 43 člana srpske organizovane kriminalne grupe zbog umešanosti u proizvodnju i distribuciju marihuane i hašiša, saopštio je EUROPOL.

Zajedničke akcije izvršene su u Srbiji i Španiji 28. juna i u januaru, kada su španska ‘Civilna Garda’ i srpska policija sproveli 19 pretresa i zaplenili preko 17.000 biljaka marihuane, preko 880 kilograma pupoljka marihuane, i najmanje 130 kilograma proizvedene smole marihuane i hašiša. Zaplenjeno je i približno 250.000 evra u gotovini.

Iz EUROPOL-a poručuju da su se uključili u slučaj marta 2020. godine.

„EUROPOL je kao platforma za evropska policijska rešenja uključen u slučaj od marta 2020. Tokom 2020. i početkom 2021. godine, Evropski centar za teški i organizovani kriminal (ESOCC) EUROPOL-a podržavao je operaciju MIRIKAS kroz jedinice za drogu unakrsnom proverom dobijenih informacija pružanja, analitičkom podrškom i olakšavanjem koordinacije razmene informacija između Španije i Srbije“, dodaju iz EUROPOL-a.

Precizirali su da su dva stručnjaka EUROPOL-a bila raspoređena u Španiji i Srbiji, te da su informacije prikupljene tokom operacije analizirali i da su dalje raspoređene i upoređene sa EUROPOL-ovom bazom podataka.

iz EUROPOL-a ujedno navode da je tržište kanabisa i dalje najveće tržište droge u EU, a da je trgovina kanabisom značajan izvor prihoda za široki spektar kriminlnih mreža.

„Trgovina kanabisom, ali i drugim drogama, poput kokaina i sintetičkih droga, ključna je pretnja EU zbog nivoa nasilja koji se povezuje sa njom, više milijardi evra ostvarene dobiti i značajne štete koju je prouzrokovala“, zaključuje se u saopštenju EUROPOL-a.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.