Detalji rekonstrukcije dela Lole Ribara; završetak radova u septembru?

Vest je ažurirana 12.06.2018 u 16.00

Krajem maja započeti su radovi na rekonstrukciji dela mitrovičke ulice Lole Ribara. Prema podacima sa raspisanih tendera za izvođenje radova – rekonstrukcija podrazumeva – rekonstrukciju kolovoza, trotoara, zamenu vodovodnih cevi, dela priključaka, te rekonstrukciju javne rasvete. Radovi su planirani kao višemesečni, osim onih koji se tiču javne rasvete. Ipak, iz opštine Severna Mitrovica očekuju da ulica „zaživi“ početkom septembra.

Gotovo je dve nedelje prošlo od početka radova. Ipak, u javnosti nije bilo konkretnih zvaničnih informacija o tome šta sve podrazumeva rekonstrukcija jedne od glavnih mitrovičkih ulica.

Prema podacima sa ranije raspisanog tendera opštine Severne Mitrovice, objavljenom na Internet stranici Regulativne Komisije za javne nabavke, projektom je predviđena rekonstrukcija kolovoza i trotoara u potezu od kružnog toka do raskrsnice sa ulicom Knjaza Miloša, u dužini od 250m:

„Količina predviđena za kompletno uklanjanje postojećih asfaltnih površina, pripremom terena, i izradu štampanog betona je 2437.55m², dok su površine predviđene za parking 443.31m².“

Ukupna dužina ivičnjaka iznosi 549.52m, a baštenskih 177.57m. Asfaltiranje završnog sloja je predviđeno za kompletan kolovoz, površine od 1976.80m². Predviđeni su i graničnici saobraćaja kompletnog trotoara – 226 komada ukupno.

Ugovor je potpisan, 07.05.2018, sa kompanijom P.T.P. „Rad“, ukupne je vrednosti 329.965,44 evra. Prema informacijama sa iste Internet stranice, u delu trajanja ugovora navodi se „6 meseci“.

U međuvremenu je opština Severna Mitrovica ponovila tender za rekonstrukciju javne rasvete u istoj ulici koji traje do 18. juna. Ugovor je prvobitno dodeljen, te i raskinut po „naredbi izdatoj od strane Tela za razmatranje nabavke“.

Prema istim podacima sa stranice kosovske Regulativne komisije za javne nabavke, ovaj projekat podrazumeva postavljanje 22 dvokrakih svetiljki tipa “Thylia” uz ivičnjake i odgovarajuće radova. Predviđena vrednost ugovora je 100.000 evra. Trajanje ugovora je pet meseci.

Takođe, u međuvremenu je raspisan i tender za zamenu dela vodovodne mreže. Ovaj tender traje do 13. juna, projekat obuhvata – ukupno 150m vodovodnih cevi sa revizionim šahtom, od čega je 60m cev prečnika Ø 110, a 90m cev prečnika Ø63 za razvod do objekata, ukupno 9, i to prosečnih dužina od 9-10m uz kompletan fiting i ventile i fazonske komade – navodi se u podacima o projektu u raspisanom tenderu. Predviđena vrednost ugovora je – 8.903 evra. Trajanje ugovora je 30 dana.

12/06/2018 – Glavna izvršna službenica opštine Severna Mitrovica, Adrijana Hodžić, u reakciji na medijske natpise o radovima koji se izvode u delu ulice Lole Ribara, danas je pojasnila da će biti uklonjeno jedno drvo.

A prema planu, u koji je KoSSev imao uvid, u delu Lole Ribara predviđeno je i uklanjanje 9 stabala, dok će preko 20 biti zadržano. Planirana je sadnja 12 „niskih zelenila“, postavljanje 10 klupa, 6 korpi za smeće.

Na terenu, od kraja maja, u ulici Lole Ribara uklonjene su bašte kafića, objekti i javna rasveta sa trotoara. Nakon toga vršeno je uklanjanje asfaltnog dela trotoara.

Raniji radovi na uklanjanju asfaltnog dela trotoara

Sada se po uklanjanju asfalta proverava stanje ispod samog asfalta, objasnila je glavna izvršna direktora opštine Severna Mitrovica, Adrijana Hodžić, novinarima nakon prošlonedeljne sednice SO-a.

„Već smo naišli na određene izazove, videćemo kako ćemo to rešiti, verovatno trebaće nam dodatnih sredstava, jer određene zgrade su priključivane ranije, a to nije nešto što smo mogli da predvidimo kad smo radili predračun samog projekta. Mi sada trenutno pokušavamo da rešimo taj problem, imamo najavu da ćemo prevazići tu situaciju,“ kazala je tada.

Radovi se finansiraju, kako je sama Hodžić potvrdila, „sredstvima koje je Priština dodelila“, dodajući da je „vrednost ovog projekta blizu 400.000 evra“.

Na pitanje novinara kada se očekuje završetak radova, Hodžić je odgovorila:

„Očekujemo da već početkom septembra ta ulica zaživi. Imaćemo jednu divnu ulicu, odlične trotoare, rasvetu.“

Dodala je i da se tokom naredne godine očekuje rekonstrukcija drugih ulica – ispred Tehničke škole, od Sokolice do studentskih domova, pa sve do rektorata sa druge strane.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.