Petar iz Gračanice prvak u jednoručnom slaganju kocke 3X3 na Kosovu

RTK2
Foto: RTK2

Od kako je kreirana, Rubikova kocka predstavlja izazov mnogima, ali ne i Petru Mladenoviću iz Gračanice koji kocku 3X3 jednom rukom sklapa kao od šale, što ga je učinilo naboljim na Kosovu i donelo mu treće mesto u Srbiji i Makedoniji.

Slaganje najpopularnije kocke na svetu, šestaestogodišnji gimnazijalac Petar Mladenović aktivno vežba godinu ipo dana. Na brojnim takmičenjima postiže zapažene rezultate, a slaganje kocke 3×3 za 17 sekundi i 33 stotinke jednom rukom učinilo ga je naboljim na Kosovu.

„Na takmičenju mi je nabolje slaganje 10,53. Učestvovao sam na Kosovo Open 2018, Macedonia Winter 2019, Serbian Open 2019. U Makedoniji i Srbiji sam bio treći u jednoručnom slaganju kocke 3×3’’, kaže Petar.

Petrov uspeh je inspirisao i njegove drugare da se zainteresuju za popularnu igru, u čemu im ovaj skromni rekorder nesebično pomaže.

„Njegov uspeh nam svima mnogo znači i uspeh je zaslužen zato što se Petar mnogo zalaže i stvarno puno vežba. Voleo bih da dostignem njegov nivo, ali za to je potrebno puno vežbe“, iskren je Dušan Aksić.

„Veoma sam ponosan na Petra, on me je naučio da slažem 3×3, sad me uči 5×5. On je slaže dosta brzo, ja još nisam stigao do tog nivoa, treba još dosta vežbe“, kaže Damjan Vasić.

Iako većina početnika sklapanje započinje slaganjem boja, uspešno rešavanje kocke je logičko-matematička operacija zasnovana na algoritmima. Petar napominje da za slaganje kocke nisu neophodne posebne sposobnosti.

,,Postoje šeme i algoritmi, prva dva sloja mogu da se slože na osnovu logike i samozaključivanja. Kocku može svako da nauči da slaže, zato što ne zahteva nikakve posebne sposobnosti’’, skroman je Petar.

Kvalifikacije za Međunarodna takmičenja u sklapanju Rubikove kocke ne postoje, ali određeni rezultati olakšavaju učešće. Pred Petrom su još mnogi izazovi, a želja mu je da se takmiči u Grčkoj i Australiji. Do tada će nastojati da kocku 3×3 složi za manje od deset sekundi.

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.