Predstava „Bilo dvaput u jednom kraljevstvu“ sutra za decu u Ljubovištu

Foto: Dom kulture „Gračanica“

Predstava „Bilo dvaput u jednom kraljevstvu“ rediteljke Divne Stojanov biće izvođena sutra u tri termina u osnovnoj školi u Ljubovištu, u organizaciji Doma kulture „Gračanica“ i Dečijeg pozorišta iz Subotice.

Predstava će biti izvođena za učenike škola OŠ ,,Nebojša Jerković’’, OŠ ,,22. decembar“, OŠ ,,5. oktobar“, OŠ ,,9 maj“, OŠ ,,Zenuni“, OŠ ,,25 maj“.

Sve predstave će biti izvedene u OŠ „Nebojša Jerković“ u Ljubovištu sutra, 19. oktobra u sledećem terminima: 11, 14 i 16 časova.

Nakon svake izvedbe će glumice Dečijeg pozorišta iz Subotice, Marta Aroksalaši i Imelda Vereš, održati i čas lutkarstva gde će učenicima objasniti osnove luktarske pozorišne umetnosti od izrade različitih vrsta lutaka, animacije i pravilnog vođenja lutke na sceni do osmišljavanja scenarija za lutkarsku predstavu, navodi se u saopštenju Doma kulture „Gračanica“.

Predstava „Bilo dvaput u jednom kraljevstvu“ kroz radionicu uči decu kako da se igraju zajedno, tako što glumac i publika zajedno stvaraju predstavu.

Na početku igraju razne igre kako bi pobedili dosadu, zatim dovode zimu u pozorište, a uz pomoć šala, kape i rukavica pričaju priču o matematičaru i pesniku koji rešavaju vekovnu svađu, ko je svetu potrebniji.

„Kroz ovu interaktivu predstavu i radionicu deca uče kako da se igraju uz pomoć jednostavnih predmeta, šala, kape i rukavica, da stvaraju zanimljive likove, kako da pričaju uzbudljive priče i na kraju kako da naprave pozorišnu predstavu, a sve u cilju da pobede dosadu i da nauče kako da se igraju zajedno“, navodi se u saopštenju.

Osnovni cilj projekta je približavanje lutkarske pozorišne umetnosti deci i mladima iz goranske zajednice kroz izvođenje lutkarske predstave, objašnjavanja osnovnih postupaka i principa rada na lutkarskoj predstavi.

Izvođenje lutkarske predstave i čas lutkarstva organizuje se u okviru projekta „Pinokio i radost u svakoj školi u Gori“ koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja vlade Republike Srbije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.